[PS4]NieR:Automata劇透討論區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
終於過完,
我見好少人講關於2B係2E處決型
其實第3週目, A2同9S打果時, 講左句: 2A已經唔想再殺你啦
然後呢個時候, 就回憶返第1週目, 9S中左論理病毒, 2B被迫掐死9S的畫面,
我諗好多人都同我一樣俾佢誤導左係講緊呢度,
然後上巴哈睇完人分析, 其實係2B已經係殺過9S好多次, 每次重新reset, 所以已經唔想再殺9S

然後我打開返本美術集, 佢最後有一編短篇小說,

內容大約係,
-------------------------------------------------------
比遊戲更早的時候,
2B同9S一齊出任務, 去調查沙漠選蹟, (注意, 遊戲一開始9S係好似第一次見2B咁)
但係2B係任務開始前, 收到一封不經operator, 直接由司令發出的抹殺9S命令,
原因係9S係最新型scanner mode, 經常要單獨進行調查工作,
所以此mode特色就係會有強烈好奇心, 所以好容易會走去調查機密資料,
所以一定要派E型部隊監視, 當發覺9S接觸到機密時, 就要處決佢,
然後reset佢 data,

小說內容大約係其實9S好聰明, 都估到2B其實係派黎監視/抹殺佢,
所以反hack 2B, 知道2B其實一收到命令時, 腦袋一片空白, 知道2B其實都唔想咁做,
但反hack 失敗, 最後2B成功抹殺9S

然後最痛心係, 小說任務中一樣有講9S係遊戲開頭都用的自我介紹(nines, 有人一齊好開心 etc), 一模一樣,

最後再諗深一層, 遊戲中每次9S講機械生命體思考,智慧之類的話題,
2B總係話9S唔好投入感情, 但其實..........2B可能只係自我暗示, 同自己講唔好投入感情, 因為最終都係要"再次"抹殺9S.......

多謝巴打補完
所以1周爆就完 2b 見番9s 無左記憶
握緊個拳頭 ... 好有感受
生與死的螺旋,不斷重覆
Btw 好鐘意emil 特別係佢首歌好樂天好有活力

論正太Emil絕對唔輸9S 仲要係基
上集胃痛歌今集哼到好歡樂

emil 鍾意 nier?
但佢收集月之淚,好似反而係鍾意karin

kaine頂多係類似no.6姐姐嘅存在
橫尾已經一口咬定話佢係gay 而且emil暗示過自己想做新娘
學園Drama裏面痴漢上身 偷完大Nier衫仲着上身
甚至係大Nier去廁所Emil企佢後面聞佢
https://youtu.be/MhNSouS4Kqw
講到2E
9S嘅寶物到有同2B係序章一齊嘅片段
有人分析推測每次處刑9S都會留低記憶
再啟動果陣再扮傻
所以序章9S果句:不好好確認(我)死了,(你)會很危險

真結局到A2本身想殺9S 但因為2B嘅意志就無殺
相愛嘅兩人 唯有一方死亡先係最好嘅距離

等睇中文版出 一堆人打完A話垃圾GAME

香港多人玩咩........

日文版都咁多人買
中文版應該唔會少啦

日文版算多人買咩....
終於過完,
我見好少人講關於2B係2E處決型
其實第3週目, A2同9S打果時, 講左句: 2A已經唔想再殺你啦
然後呢個時候, 就回憶返第1週目, 9S中左論理病毒, 2B被迫掐死9S的畫面,
我諗好多人都同我一樣俾佢誤導左係講緊呢度,
然後上巴哈睇完人分析, 其實係2B已經係殺過9S好多次, 每次重新reset, 所以已經唔想再殺9S

然後我打開返本美術集, 佢最後有一編短篇小說,

內容大約係,
-------------------------------------------------------
比遊戲更早的時候,
2B同9S一齊出任務, 去調查沙漠選蹟, (注意, 遊戲一開始9S係好似第一次見2B咁)
但係2B係任務開始前, 收到一封不經operator, 直接由司令發出的抹殺9S命令,
原因係9S係最新型scanner mode, 經常要單獨進行調查工作,
所以此mode特色就係會有強烈好奇心, 所以好容易會走去調查機密資料,
所以一定要派E型部隊監視, 當發覺9S接觸到機密時, 就要處決佢,
然後reset佢 data,

小說內容大約係其實9S好聰明, 都估到2B其實係派黎監視/抹殺佢,
所以反hack 2B, 知道2B其實一收到命令時, 腦袋一片空白, 知道2B其實都唔想咁做,
但反hack 失敗, 最後2B成功抹殺9S

然後最痛心係, 小說任務中一樣有講9S係遊戲開頭都用的自我介紹(nines, 有人一齊好開心 etc), 一模一樣,

最後再諗深一層, 遊戲中每次9S講機械生命體思考,智慧之類的話題,
2B總係話9S唔好投入感情, 但其實..........2B可能只係自我暗示, 同自己講唔好投入感情, 因為最終都係要"再次"抹殺9S.......

咁唔怪得知追殺yorha果個3個叛徒個支線最後21O會叫9S自己小心D啦......
Btw 好鐘意emil 特別係佢首歌好樂天好有活力

論正太Emil絕對唔輸9S 仲要係基
上集胃痛歌今集哼到好歡樂

emil 鍾意 nier?
但佢收集月之淚,好似反而係鍾意karin

kaine頂多係類似no.6姐姐嘅存在
橫尾已經一口咬定話佢係gay 而且emil暗示過自己想做新娘
學園Drama裏面痴漢上身 偷完大Nier衫仲着上身
甚至係大Nier去廁所Emil企佢後面聞佢
https://youtu.be/MhNSouS4Kqw

原定3月31日發售的電擊online製作中的『NieR:Automata』完全攻略和設定資料集 的 「NieR:Automata 攻略設定資料集≪第243次降下作戦指令書≫」
因為製作上的問題需延後發售日期至4月28日
http://dengekionline.com/elem/000/001/481/1481673/

另外有關美術紀律集的附錄小說,
我係巴哈翻譯緊, 因為放工返黎先有時間翻譯, 所以大約1日翻到1章左右(全6章),
而家翻譯左2章,

如果冇買到/睇唔明日文, 可以賞面去睇下
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17353&snA=884&tnum=1

不過想一次過睇哂可以過幾日先睇, 因為未有咁快翻好哂
我係巴哈翻譯緊, 因為放工返黎先有時間翻譯, 所以大約1日翻到1章左右(全6章),
而家翻譯左2章,

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=17353&snA=884&tnum=1

而家翻譯左2章,

原來係巴打
而家翻譯左2章,

原來係巴打

而家翻譯左2章,

原來係巴打

設定集DELAY 一個月啊

設定集DELAY 一個月啊

收到AMAZON封信
而家翻譯左2章,

原來係巴打

依家隻game幾錢
Btw 有冇人覺得a ending 個度2b同9s好似玩緊女上咁
首ending好聽到痴線 ,係咪29號隻cd收碌
比e end塞住左個腦玩唔到其他game
Btw 有冇人覺得a ending 個度2b同9s好似玩緊女上咁

窒息play

窒息play

騎個位又啱 又壓落9s度chok

窒息play

騎個位又啱 又壓落9s度chok

"You're thinking about how much you want to **** 2B, aren't you?"
屌橫尾話無錢同人力整唔到DLC.....好失望
仲好撚期待DLC會講咩.....同埋果3度鎖左既門....
同埋preorder左中文版豪華版點算....佢原本寫話會有DLC仲包埋....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞