[PS4]NieR:Automata劇透討論區

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
E end真係將成隻game升左個level
最後個彈幕end真係將成隻game昇華
依家重新打多次都起哂雞皮

鬼佬都玩到喊
https://youtu.be/LMaFWNzR7X4

唉屌咁正既咁game咁少人玩....
依家個個都淨係玩緊horzion/zelda

日本賣得好就夠啦
D人唔玩係佢地既損失
Pascal

其實我想隊冧佢
Pascal

其實我想隊冧佢

其實我想自殺......
不過一路玩都估到佢條村唔會有咩好下場....
但已經比我想像中好....我初初估劇情我去到果度會發現原來佢都受感染然後親手殺曬D小朋友....之後我要打佢.......好彩無...依家已經夠sad
琴日係reddit見到有外國網上報章d game review踩隻game....
http://business.financialpost.com/fp-tech-desk/post-arcade/nier-automata-review-creative-daring-ambitious-oh-and-also-a-big-fat-mess?__lsa=a2bd-aca9
最重要係佢淨係玩完route A....話無意慾玩第2/3次....
仲係metacritic俾5/10分........
睇到真係火到黎......
不過有人話唔好禁入條link度睇佢篇野俾收益佢
琴日係reddit見到有外國網上報章d game review踩隻game....
http://business.financialpost.com/fp-tech-desk/post-arcade/nier-automata-review-creative-daring-ambitious-oh-and-also-a-big-fat-mess?__lsa=a2bd-aca9
最重要係佢淨係玩完route A....話無意慾玩第2/3次....

其實唔只reviewer, 日本Amazon都一樣
開頭評分都係得2.幾
成堆打完一週目當爆機話隻game短
係後來部份人打埋落去先升番啲評分

二週目呢類野係外國的確唔興
睇下鬼佬3a game幾即食就知nier demo會呃好多為左玩action game既人
Pascal

其實我想隊冧佢

你可以隊冧佢架
公道d講句
隻game好多有潛力既idea都冇完全發揮
不過亦都係佢前幾作既特色
Pascal

其實我想隊冧佢

你可以隊冧佢架

要買拳套
係村隊冧佢得唔得
公道d講句

gameplay黎講的確唔完美
就算動作部份都係
動作打得好睇但冇乜必要用到
用成點其實都唔影響你通關
不過肯研究花式同speed run就唔同講法
Pascal

其實我想隊冧佢

冇隊冧佢又冇hack佢
ending都係冇pascal
係咪自殺埋

睇下鬼佬3a game幾即食就知nier demo會呃好多為左玩action game既人

本身諗住有白金可彌補前幾作嘅遺憾
點知成堆人衝住arpg嘅act玩而忽視核心rpg
仲有堆老婆黨淨係識得睇屎忽
不過已經好過前作叫好不叫座
Pascal

其實我想隊冧佢

冇隊冧佢又冇hack佢
ending都係冇pascal
係咪自殺埋

即係就咁走左唔理佢?
公道d講句

gameplay黎講的確唔完美
就算動作部份都係
動作打得好睇但冇乜必要用到
用成點其實都唔影響你通關
不過肯研究花式同speed run就唔同講法

其實唔係好鐘意佢飛把刀出去呢個設計
感覺上唔係好掌握到打左幾多下

不過動作元素我覺得好好
當act game玩都冇問題

本身諗住有白金可彌補前幾作嘅遺憾
點知成堆人衝住arpg嘅act玩而忽視核心rpg
仲有堆老婆黨淨係識得睇屎忽
不過已經好過前作叫好不叫座

等睇中文版出 一堆人打完A話垃圾GAME

香港多人玩咩........
Btw 好鐘意emil 特別係佢首歌好樂天好有活力

香港多人玩咩........

日文版都咁多人買
中文版應該唔會少啦
日英入咁少貨,好難講係咪真係多人買

論正太Emil絕對唔輸9S 仲要係基
上集胃痛歌今集哼到好歡樂
今日買
上網睇完啲gameplay同ending 覺得幾正
仲差emil個結局先打晒所有結局
終於過完,
我見好少人講關於2B係2E處決型
其實第3週目, A2同9S打果時, 講左句: 2A已經唔想再殺你啦
然後呢個時候, 就回憶返第1週目, 9S中左論理病毒, 2B被迫掐死9S的畫面,
我諗好多人都同我一樣俾佢誤導左係講緊呢度,
然後上巴哈睇完人分析, 其實係2B已經係殺過9S好多次, 每次重新reset, 所以已經唔想再殺9S

然後我打開返本美術集, 佢最後有一編短篇小說,

內容大約係,
-------------------------------------------------------
比遊戲更早的時候,
2B同9S一齊出任務, 去調查沙漠選蹟, (注意, 遊戲一開始9S係好似第一次見2B咁)
但係2B係任務開始前, 收到一封不經operator, 直接由司令發出的抹殺9S命令,
原因係9S係最新型scanner mode, 經常要單獨進行調查工作,
所以此mode特色就係會有強烈好奇心, 所以好容易會走去調查機密資料,
所以一定要派E型部隊監視, 當發覺9S接觸到機密時, 就要處決佢,
然後reset佢 data,

小說內容大約係其實9S好聰明, 都估到2B其實係派黎監視/抹殺佢,
所以反hack 2B, 知道2B其實一收到命令時, 腦袋一片空白, 知道2B其實都唔想咁做,
但反hack 失敗, 最後2B成功抹殺9S

然後最痛心係, 小說任務中一樣有講9S係遊戲開頭都用的自我介紹(nines, 有人一齊好開心 etc), 一模一樣,

最後再諗深一層, 遊戲中每次9S講機械生命體思考,智慧之類的話題,
2B總係話9S唔好投入感情, 但其實..........2B可能只係自我暗示, 同自己講唔好投入感情, 因為最終都係要"再次"抹殺9S.......

論正太Emil絕對唔輸9S 仲要係基
上集胃痛歌今集哼到好歡樂

emil 鍾意 nier?
但佢收集月之淚,好似反而係鍾意karin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞