(親情/社會)我個仔被老屈藏有炸藥

441 回覆
175 Like 26 Dislike
本基本法等閒就話改下 仲點會有法治 本身制度又無野可以制衡到 投考警隊標準又低 質素點會高

揸槍呢班,隨時係讀書果陣最垃圾果班
質素差撚到
二十七

鍾官退庭後,法庭內既人漸漸散去。

臨走既時候,肯德基伯伯梁華大律師拍一拍Jason既膊頭:「後生仔,你已經做得好好。意外既野…好難講,希望你個證人冇乜大礙喇。」

歐陽大狀都行埋過黎,向Jason道:「Jason仔,我仲以為你淨係識得撩女仔,但你今次成個審訊既表現真係令我刮目相看…」

其他大律師都陸續經過黎我地,順便講一啲安慰既說話。

Jason完全冇回答,只係露出苦笑。

我望住班辯方大律師離開,其中幾個屬於大狀黨既大律師見到黎自英美既大使、議員,即刻上前巴結,傾到口沫橫飛。

然仔呢個時候都走埋我地身邊,冇出聲,只係默默咁企響度陪住我地。

「走喇世侄。」我都拍一拍Jason膊頭:「至少,我地要趕去醫院睇下保安哥哥而家乜野情況先。」

Jason苦笑咁點一點頭:「嗯…」

然仔都好憤慨,用力道:「一定唔係意外!有乜理由要做到呢個地步…」

冇錯,我都唔相信保安哥哥咁「巧合」落去煲煙,然後又咁「巧合」咁比車撞到重傷。

「放火都做得出,佢地有乜野係做唔出?」我諗起我果間燒左一半既公司,淡淡地道:「但係而家每一秒鐘都好寶貴,我地唔好再浪費時間喇。然仔,你可唔可以返公司睇住個檔口先?」

「冇問題!」雖然係有啲唔情願,但係然仔為左公司,唯有提早徹退。

「行喇,世侄!」我再拍下Jason膊頭:「唔好灰心!」

Jason抬頭笑一笑:「放心,劉Uncle,我冇野喎!預左佢地會出奸招架喇!」

Jason呢個笑容…其實只係好勉強咁擠出黎…

我諗Jason唔係冇諗過對方會出陰毒招數,但我估佢冇諗過對手真係要攞人命。

就算果次放火燒我公司,佢地都揀冇人既午餐時間放。

今次真係對住個人黎撞。

今次對Jason既打擊,可能比想像中大…

可能佢覺得我地連累左一個無辜既局外人,所以感到好內疚。

事實上,我都係。

但而家唔係頹廢既時候。

「咁我地起行喇。」我向Jason道。

*

Jason揸車話咁快就去到瑪○醫院。

但係由於我地唔係病人家屬,所以醫院職員唔肯話比我地知保安哥哥響邊。

正當我想坐低諗辦法既時候,Jason話:「等我試下。」

佢拎左個電話出黎打,過左半响個電話應該接通左:「喂,Kate?

「係呀!冇見妳咁耐梗係掛住妳喇!

「唔講咁多住,有樣急野想搵妳幫下手,妳而家係咪返緊工?

「太好喇,我想麻煩妳幫我搵個病人既資料。應該係今朝響高等法院樓下撞車,個名叫…陳志良…係。

「唔會既…最多我忙完呢排單官司之後同妳上山頂燭光晚餐…

「唔該晒~妳真係抵錫既啫!」Jason講完呢句之後唔出聲等待緊。

雖然佢把聲既語氣同平時撩Mary既時候一樣,但其實佢既表情係幾焦急既,不過或者係因為佢唔想比電話既另一端既Kate知道,所以儘量用平時既語氣去傾電話。

對面既Kate應該響度摷緊資料。

再隔左陣,Jason終於出聲,面上多左幾分擔憂:「下…嗯…唔該晒…咁我都過去望望先喇。」

Jason之後沉默左陣。

「放心,我冇事喎,總之真係唔該晒妳喇!」Jason續道:「唔…好,拜拜。」

Jason放低個電話,臉上有點頹然。

「咩事?搵到保安哥哥未?」好似有啲唔妥,但係事態緊急,我都只好照直問一問事態既發展。

「知道左。」Jason嘆一嘆口氣:「我啱啱搵左個響呢間醫院做野既好朋友,佢幫手查到保安哥哥而家既情況…只係…只係…」

唔係…

救唔返下嘛!?

「佢…情況如何?」我問。

我唔敢問佢保安哥哥係咪有啲乜野不測…

政治係好污糟,我明白的。

但我唔希望污糟到有無辜既人死於非命…

「佢…響手術室…做緊手術…」Jason回答,語氣中冇佢一貫既自信。

鬆左一口氣。

至少,佢仍然活著。

但照咁睇,佢聽日唔會上到庭。

「世侄,冇事喎。」我拍拍Jason膊頭:「吉人自有天相,好人一生平安,保安哥哥做完個手術轉頭就冇事架喇!」

Jason點點頭:「冇錯,佢一定冇事既!」

「打起精神呀世侄,呢個世界冇可能所有事都儘如人意既。而保安哥哥做緊手術,即係至少佢仲保住左條命,算係不幸中之大幸。」我道:「我地去睇下咩情況先喇!係呢,你識路過去手術室?」

Jason再點點頭:「跟我黎。」

然後,我地兩個就出發了。

(待續)
好耐冇見希望保安哥哥同所有好人都會平安啦
大檸樂巴
好人一生平安
睇咗差唔多一半先知「我」係老豆
去到阿禮拍檯嗰度先有一句提到爸爸,前面完全冇提過,我以為係老母呀
我get錯左,睇到成個故既一半
以為睇到成個故既一半
自膠
Sorry,係 #1 嘅一半
唔係你問題
多謝法蘭巴
係好易誤會
多謝巴打你既意見先。

我絕對明白你既意思,而事實上出故之前其實我都有諗過呢個問題。

我想講既係,真正開始令我啟蒙既係一套叫逆權大狀既電影,至到今日,我都會話佢影響得我好深,我睇既時候仲未有雨傘運動,政治同社會環境都單純好多。

唔敢講如果冇呢套電影既話,我而家既心態會係點,畢竟香港人都經歷左好多好多,但係無可否認既係呢套真人真事改編既電影啟發左我好多。

或者我只有寫下野仲叫做有人睇下,所以而家呢套小說,可能係垃圾,但我儘量將社會上面發生緊既事放入去,作為另類既記錄又好,希望都有人會受到影響。

文字對人既影響,我覺得都可以好大。

當下社會局勢,可能已經好多人覺醒左,但我希望將來既時候,都仲可以有人受呢部垃圾小說既啟發。

再一次,多謝巴打既意見。
好耐冇睇 一次過睇番 冇諗過 其實呢d劇情已經發生緊
唔好on9呢個環境仲唱歌仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞