[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#110

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
呢班ba心善應該人都靚d
18歲絲 混合偏乾肌 容易泛紅 想問下有無精華推介
主要想補水 穩定肌膚

之前用過幾個月呀媽個Estee Lauder夜間精華好似無咩太大效果 (可能年齡唔岩?)

每次用完只係feel到皮膚唔會乾 就費時破大費買呢支

感謝thx
之前識得有個ba同我講佢收工有遊行佢好靚仔
係啊諗緊買呢支定clarins double serum
絲打有無推薦/其他brand都得
爛面唔好打laser住
爛完先好打
好易爛多兩錢重
做好補濕+酸類去角質
去藥房買skinoren/differin搽下就算
你哋揀粉底會買同條頸一樣色定白小小小小?
budget幾多?
補濕基本好多都做到
透明質酸 b5 多醣呢啲做主成分其實已經夠
呢枝同clarins比較 係好過clarins既
不過有少少over price
同埋都係有普通專櫃護膚品通病
我唔明一枝夜晚用既精華點解要加色素
同埋silicone成份都幾重下
會揀一樣
平時有做開防曬本身塊面就會白左
我都係揀同頸一樣,做服務業見到好多大陸人會搽白啲嘅粉底 效果唔係唔好但望落冇一樣色咁自然,不過我比較鐘意自然膚色所以睇你鐘意姐
大概$400以下我依家都學緊去睇美容成分
多謝你呀
專櫃產品 唔知點樣一定要重香料同色素
香料我都仲有少少明
色素真喺
同問 dimethicone 同 silicone
其實分別響邊//
同埋 有啲文獻上講 佢地惰性 無毒

但之前 消委會又話 要至癌

因為dimethicone 好多產品都有
我搵極都好似 避唔開

求答
我係呢到護膚品長推幸福肌既,係台灣牌子
因為唔洗諗點夾其他skincare 又好用,成份安全冇多餘野
一樣質素專櫃至少一倍價錢
不過只可以上網買ship黎香港
400包埋運費應該啱啱好

你18歲如果冇乜特別問題,佢既精華露一枝已經夠哂
頂多朝早加防曬,夜晚開冷氣加面霜
易泛紅用佢枝敏感時刻
如果有暗粒瘡仔就不再孔慌
要整到好delicate
因為已經唔係只為護膚品本身既功效
質感(扮好吸收),顏色睇落好rich
呢啲都要搞出黎
唔會致癌咁誇張
正常純度高 靚既冇雜貨係惰性
食左都唔驚(當然唔食得,講緊少少)

我鐘意將dimethicone/cyclomethicone/polysilicone whatever全部都叫silicone類因為易分
太多分類同專利/mixture所以其實睇成份都好難分出黎對於佢個formula影響大唔大
不過多數摸下個護膚品都大概估到有冇加
有啲就揮發性高甚至快過酒精
有啲就好滑好似油/gel咁

好似上面講el night repair佢用Bis-PEG-18 Methyl Ether Dimethyl Silane
就係一個唔揮發既silicone類
而且呢啲有機會令active ingredients既吸收慢左甚至吸唔到(始終惰性係唔會被吸收,大粒子會隔住粒子細到可以被吸收既成分)

我個人既經驗係有silicone類既野都擺哂係朝早用
如果佢係用無揮發性既,即係攞黎代替mineral oil/植物油
夜晚用得多,我暗瘡底好易會谷暗粒粉刺

多數專櫃係避唔到,因為silicone平又好用
要專登搵天然/indie brand講明自己唔加嗰啲
至少我宜家全套幸福肌佢係冇dimethicone
出面真係求其拎起枝野都water, dimethicone, glycerin咁樣落去
想問下
大家有冇 冇氟牙膏推介
下巴成日生瘡
Burt’s bee牙膏
melvita
用左幾年
幫推! 係時候要多方面行動! 我覺得以下巴絲個方案可行 冷氣好貴,為咗支持環保我去哈巴City涼冷氣

Weekday 升級支援方案 『和理非』都可輕鬆參與!(續)
https://lih.kg/1403152
好詳細
學到唔少嘢 想問問絲打
成分嘅嘢 你多數上網睇定睇書

想學多少少 唔知點入手

平時打個成分名google
再睇下邊個講得詳細啲
普通上網google都夠
但silicone類既野因為係比較多同埋複雜
你冇specific既名去搵只會搵到堆似是而非既資料
想系統性少少就買本書睇下
張麗卿出過好多書,你用幸福肌個網都可以買到
興趣既話一本就夠哂

好似呢個咁係書入面cap出黎

括住既係trade name
用trade name搵就會變左搵佢既性質同廠商對佢既describe
好似咁: (咁啱之前啲hw黎上網搵完整合左)

但普通人唔洗用到架嘛
所以知道邊啲名係埋silicone堆就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞