[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#110

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
092 Mariage , 099 Miss You More, 035 Pink Python
035同078 Sakura Storm有啲似,但個人覺得035靚啲
橙色系就031 Tiny Shell
Mariage我最推介 咩色眼影都襯到既閃粉
addiction啲眼影係pan好似好飛粉咁 但實際上到眼好long lasting 亦唔會點跌落黎
我做過兩間都會幫我抹走畫線位架喎
佢有無話幾時補色?
各位好呀 借朋友AC上黎問粉餅
事原係我宜家食緊A酸, 本來真係唔可以化妝
但最近工作有啲場合一定要化妝
由於皮膚變咗乾肌 同埋有大量暗瘡印
所以以前睇開嘅牌子同產品唔啱用
加上本身用開粉底液想轉用粉餅冇咁大負荷
請問前幾個月燒得好勁嘅MAKE UP FOR EVER柔霧空氣粉餅
同M.A.C嘅粉餅邊款個遮瑕度同持續力比較高?
only mineral? 礦物粉嗰啲
無食A酸唔太清楚
mufe 遮暇真係唔錯 但食緊a酸嘅話應該有啲乾
平時做開aqua peel嘅美容院推介我做果酸換膚
話去印同清角質快啲
有無絲打都做過
做好skincare既話係ok
mac會偏乾(我有studio fix)
但mufe都會偏乾

mac好在係多色
mufe blur毛孔會好啲

因為我係食緊A酸但都係有少少油既人
所以真係唔知乾肌會點
我覺得冇乜feel
aqua peel如果個精華係靚野
其實冇果酸換膚咁大刺激但又效果差唔多
我覺得MUFE新出個隻遮暇都幾好用
用咗the ordinary 咖啡因 同elixir eye cream 呢個組合一個月左右 唔知點解左眼突然間變咗三眼皮之前都試過但可能過一陣或者第2日就無事 今次hold咗2日 有無絲打有建議等我個眼皮變返正常 感謝
用開clarins 唇油,決定罷買
有無好物代替品推介
我唇係乾到仆街

不割但要知錯能改
apieu lip sleeping mask
想問workbitch 絲
我用完Paula’s Choice Niacinamide 啦!
終於開左幸福肌粉刺精華嚟用
咁用完花水/不老容顏之後
應該用抗氧化先定粉刺精華先
我有係官網見到話份量同可以一齊用
但係實際點一齊用?

光復香港 時代革命
hourglass好好用呀
如果有段時間個唇太乾
臨訓前會擦依隻
https://hk.nuxe.com/zh/reve-de-miel/ultra-nourishing-lip-balm-reve-de-miel-sup-sup-hydrating-lip-care-nourishes-helps-repair-and-protects-jar-15g

我係莎莎回購兩次
真係幾好用 第二朝個嘴無咁乾
而且我有時會厚搽 (不過會有少少油)
之前張麗卿話係個lab發現抗氧化係酸性環境會快左分解所以唔好同粉刺精華用
但好似有話三倍同超抗係有分別
我唔太記得

如果一齊用可以同一時間各一至兩滴 滴入去爽膚/面霜到用
或者花水/不老容顏之後粉刺精華直接搽有粉刺既位
再抗氧化+面霜

一係就抗氧朝早用,粉刺夜晚用

btw如果絲打嘴唇成日好乾可以試下食有分子釘既supplement
唔好意思各位,借個位宣傳

818百萬人大遊行
黑警還眼
五大訴求,缺一不可

依家開始全民投入宣傳工作
各區連儂牆、airdrop、派街招、擺街站
facebook instagram瘋狂轉貼文宣

文宣source:
https://t.me/hkposter777
https://t.me/hkstandstrong_promo

香港人重要日程:
8月15日:稅局接收工(1200稅務大樓)
8月16日:學界萬人炒聯手萬人集會(2000遮打花園)
8月17日:教師大遊行(1100遮打花園)
8月17日:光復紅土(1530紅磡馬頭)
8月18日:民陣大遊行(1500維園)
8月24日:觀塘大遊行(1300駿業街球場)
8月25日:荃葵青遊街(1400葵青劇院集合)
各位手足,到時見!
想問一下唇邊色素浸澱可以點搞
想買大碎粉盒呢類工具 絲打多數去邊買?
呢個時世唔想淘寶 但香港好飲搵唔到邊度有
我之前都係用clarins唇油
超級乾唇
而家發現用木瓜霜(澳洲紅色o個枝)搽咀, 好潤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞