[勿助長代購勿提L’oreal Group 第一頁有懶人包]化妝護膚品討論區#110

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
絲打有無用過covermark碎粉?
用左一排粉底覺得ok想試埋碎粉
好用?
碎粉唔錯
6000yen抵玩過cdp
我想問下你係喺日本普通嘅藥妝定日本donki買
我係日本donki買第一支
返到香港見到香港donki都有
咁護膚品呢?我想轉唔想用cdp😠
絲是咪一定要用日牌 唔係嘅話我想做niod打手
TO啲野mama,所以無咩好感niod
想問下Suqqu 眼影啲粉質如何
同埋想問有冇oil free 既 保濕用品推薦
如果絲打追求好顯色嘅話 佢唔算好顯色
但我覺得係日本眼影黎講 算係幾顯色
同埋好longlasting 唔會點飛粉 粉都幾滑
上sf買個價 我覺得係可以一戰
唔知返貨未
我唔帶con支持唔到
但而家beauty ranking有幾款cupido color con做緊義賣
不扣成本捐去612呀
我評論唔到好唔好用
但如果用得著既話,反正都係要俾人賺不妨考慮下
Cupido好舒服啲色上眼又靚
屋企得返幾對cherry bonbon唔捨得用
護膚品我無用過答你唔到
我買左caramel bonbon
好靚呀又戴得舒服
呢隻款之後唔會再出
我都買左honey 真係幾好用
絲打想問問你有關蟎蟲嘅問題
岩岩睇左呢條link (係咁依google 出黎)

https://biome.hk/blog/mites-live-on-face/

我依家塊面係完住中曬佢啲症狀!
上年開始塊面狂爆粒粒
最大問題係極唔穩定
塊面係會無啦啦間唔時2-3日好痕好紅好敏感
一開頭以為係食左野敏感
呢兩個月好細心咁記低食左乜同邊日痕
如果係完全無路捉
仲要敏感極都係塊面 個身唔會痕
所以依家諗緊係咪蟎蟲呢樣野

想問係咪應該睇下皮膚科
點講佢先會認真啲check 係咪
上年睇過
佢係咁依拎個電筒照下就話係油脂粒

唔該曬絲打
喺日本donki啲staff講無好想買
之前講到嘅 貴婦牌粉底

hourglass 點睇?

我底霜同粉底會一set買
岩岩睇youtube 佢個粉底捧好似唔錯
但底霜就唔知

(混乾)
千奇千奇千奇 唔好買佢今年新出嗰枝粉底
quote返我前幾個post嘅review 垃圾到無朋友

2019年中嘅第一個伏
Hourglass枝新粉底
本身都聽講佢唔啱乾肌 唔信邪買咗嚟試

素顏慎入

今日皮膚狀態都ok
唔算太乾
我個鼻旁邊不嬲都毛孔幾大同埋有啲泛紅咁
其他大問題無乜

咁枝粉底呢就聲稱no primer needed
Second skin finish
Full coverage
一pump就可以搽曬全面咁啦

咁我就無用primer

結果係乾到裂開
啱啱上完粉已經係咁樣
而且亦都唔係second skin finish

佢聲稱嘅full coverage係無嘅
我已經搽咗兩次都遮唔曬我粒瘡仔

我依家返屋企卸妝 56usd射落海算
我前兩日去睇都唔見有貨好想買呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞