Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
用lv 影 wo
長焦用lv好快咁搵個焦點有咩技巧
鏡選擇多,機身輕,高iso,連拍快夠爽

用d700咁耐,其實都好滿意,只係覺得今時今日夜拍iso表現唔夠好,電話影相仲好過佢,所以先想換一部高iso表現好既機
一掂就有
有咩技巧可言
同埋影人已經有眼對焦

係nikon 個追蹤對焦追動物
咁點會搵Sony DX... iso麻麻
你用sony apsc 咪一樣高iso 質素。。。
追得差
講緊直度,點樣去左講LV...
d500其實幾好,高iso,連拍快,有4k,但定價貴過full frame重量都唔輕,我會寧願揀D750
兩部都玩左好耐
影wildlife /sport D500勁好多
呢兩部機嘅AF完全唔係同一個級數
因為銷量極差
諗起當年D300/D300s 有人話佢係DX旗艦
但係都係2007年開始nikon正式進入全片幅年代

我就好撚記得嗰啲Canon死忠成日笑鳩nikon冇呢啲技術,又話F接環做唔到之類,又J自己係自家研製感光元件,而家全部被打臉。
結果 nikon 都係輸足咁多年
不過其實nikon機唔差,D500亦都冇乜對手
支14-24/2.8可以上filter
如果可以我諗好多人即買,包括轉會入黎既人
無其他廠搞可以有好多市場原因
就算Nikon D500賣得好好,都應該係一個幾細既sport/wild life segment,如果我係Canon而又唔肯定match唔match到D500個performance,我都唔會出

幾個月前有人用serial #去評估body銷量,當時D500響十萬左右
https://nikonrumors.com/2019/06/26/nikon-dslr-camera-sales-figures-estimations.aspx/
我就black Friday 買咗D750 先1000美金
D750 抵玩啲 差一倍價錢
D780 要2300美金
用到就買新嘅玩

條link係spec 嘅比較
https://www.google.com/amp/s/photographylife.com/nikon-d750-vs-d780/amp
我諗D780會好似Z7/6一樣,街價好快會跌去標價六七成以下
Z50我都expect會係
我想講你篤之前點確定個目標係個mon既範圍
Z系暫時個AF-C直程接近unusable喎
佢唔可以由AF module自己用logic決定開始追焦既點,或者由你(用joystick)揀既對焦點半按shutter release開始
我一路都唔明究竟點解要人做多㩒OK呢一步
(我試過day1 firmware,之後既版本有無改呢樣野?)
係好煩,要㩒多下慢好多
另外,eye AF要用咩全區域先有
個eye AF對唔住又要轉一輪先去翻單點嗰啲
仲有明明個object係中左個對焦點去最後個對焦可以對左落先/後到
以前用嚟影新聞,影親都好驚炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞