Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
你有sony機就200-600啦,唔玩放出去都易d
放鳩左A7iii喇
唔好用
咁買貴d果支
一樣價
咁咪150-600
無人買,鬼同你寫firmware
你睇下Z50個mount有咩分別就明
Full frame唔會有事
用緊TZE

Z50 好似幾吸引
用過nikon,A9本身對焦都唔係特別好...
用Z7發現樣野幾fun
機身setting會影響到lr raw
例如用左D-Lighting,張RAW入到Lr會見到exposure調整過
Lr入面睇張RAW同機身睇基本上一樣
呢樣野響未正式出之前都已經俾reviewers/去demo會既人發現,之後基本上係屌柒
有唔少人個workflow係好需要隻RAW無改過由中位開始,入cat之後先自動落preset,甚至有人會用ColorChecker嗰類用色板對番DNG校色等等
角位邊位瘋狂修直又係另一個問題
總之大mount RAW個處理仲係好有疑問
下佢又唔會影響張raw
禁下reset就無事
有咩好屌
咁咪令到你每次import都做多次野囉
仲有,如果你係大量batch import / process,你有可能個software一早寫好晒action / script,衣家要每一個script都響開頭加番reset RAW settings呢個step
咩呀...你識唔識用Lr架
咁...你咪響機身set唔用D-Lighting囉
你哋咁funny嘅
佢其實同意緊你...
我上面唔係話件事好大問題,的確係有解決方法,只係Nikon整一個唔傳統唔標準既NEF/RAW煩到d人個workflow姐
D-lighting應該唔少人已經用flat
你係咪唔知D-Lighting會直接影響快門速度
https://photo.stackexchange.com/questions/37958/should-i-use-active-d-lighting-when-shooting-raw
張相會overexpose/overexpose然後再調整返光暗
你開左D-Lighting己經會直接影響你張相,想要原汁原味raw關D-Lighting是常識吧
呢個都係點解Nikon唔叫呢個功課做HDR嘅原因
自膠,係under/overexpose
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞