Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike

過五六萬死快門都唔少
買左就開心用啦
過五萬快門俾著我最多會出六千
整快門連檢查費要三千幾
85.8s
tokina 24 70 f2.8
咁多枝標準鏡,呢枝最sharp
跟住加多枝afp 70 300
對焦爽撚到幾皮野大炮咁
加埋二手七千銀
佢咪話有kit set
btw ...z 機跌價都幾誇
星際z7 kit set 連ftz 有大半年保都係$19000

雖然a7r3 一手仲誇
如果唔係大圍氣氛咁差,我都幾肯定入撚左一set黎玩(或者Z6)
我蝕幾千賣左
影人加一支定焦鏡
kit lens 夠影風景㗎啦
如果加支定焦我諗緊50mm,但z鏡50mm太貴了,諗緊afs 50.8果支,如果用環裝afs鏡,焦距會唔會變左?
真係新手,唔識
焦距唔會改
但係你影人考慮下AFS 85.8個枝,影人長啲好
BTW Z鏡貴係有原因,支支都全開利到PK...
sigma全開都利,但係sigma同時都可以用黎舉重
買Z6拍片嘛...
Video真係好屈機
其實用接環可以插無限咁多款手動鏡
人像定焦可以玩吓手焦,當練吓同埋大光圈都唔會咁貴
我諗Z6之前個谷底價應該幾好賣,尤其係全餐kit
之前咩價錢?

借左部z7 返黎,發現d750 個像素都夠我用,因為都係要做stacking。

但拍片就真係差好遠諗緊好唔好z6
但聞開相的話唔會要z6
真係見到細節位糊左
我全套z6 kit 賣左$15k , 蝕幾千
拍片留意返影Raw video必須插外置mon
你唔聞相,咪唔覺
基本上我手震都出到圖
只係個畫質無咁好
皮壞就我都無事,可能我果批已經係改良左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞