Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
試過3秒
打雀。。af speed set 最快,對焦點用單點
千祈唔好用群組或者大範圍
單點afc... 如果發覺追甩左就出大絕
用touch mon 快門連拍,隻手follow 住隻雀郁
咁樣使閪用機身性能追咩
12fps 追得勁慢 10fps都麻麻
可能因為我用FTZ + s 1568 c
呢枝我用單反張張中
sharp 到見血
我用850都覺得幾好
不過850要還比公司
同埋落m用落z6真係唔多得
打雀。。af speed set 最快,對焦點用單點
千祈唔好用群組或者大範圍
單點afc... 如果發覺追甩左就出大絕
用touch mon 快門連拍,隻手follow 住隻雀郁
咁樣使閪用機身性能追咩
你摸熟z6 機身setting 先。。。尤其暗位無反差位對焦係咁多部相機中第一無疑問
我想講得a9個evf先做到連拍有real time tracking,其他機會lag,要慢d fps先唔lag
今日正式出左v2.20
支援CFE
你係咪on9?
A9同Z6依家同級咩?我比Z6錢你,你比部A9我?就咁啦,唔該留TG thx
唔係,可以用其他牌子CFE
不過Nikon只測驗過Sony保證Sony卡無問題
記憶卡一張點lock品牌喎......

都係等埋外國review
冇人話同級,因為z6唔得所以要升級/轉會呢個諗法有咩問題
我又唔係比較性價比
佢用sigma c鏡同A9 sony長鏡比
比部D5 body佢都慢架啦
你都on99
Z6同A7iii同級,點改都唔會有A9級數對焦能力架啦,A9係粒Sensor本質上唔同設計,A7iii都唔會有咁嘅能力
你自己打嘅轉會,依家又升級?升級你就買D5囉升定轉會呀依家
轉會唔可以係升級?又冇話要玩反單反
Z6轉A9咪就係轉會加升級囉
你就on9
師兄你都算好脾氣。。。
any way 要聞相一定唔會選z
所以我quit 左
留守單反

d810個畫質低感完全好過z7
新engine 出圖好撚差
on sensor 對焦點對畫質有少少影響
所以單反畫質同sensor 下會好少少
新engine 影夜景仲差過我用d500
抹得好撚勁,所以好多人唔聞相就話z6 高iso 好撚勁。。。用5k 大mon 聞就知咩事

鬼叫我窮,我都想上gfx100
影咩雀呀
可惜岩岩唔小心kick 到條線,而家接觸不良壞左....

上返nikon 換係咪好貴
你講緊D750個(mini)HDMI頭俾條線扯死左? 視覺上有無d針係直程移晒位?
壞port有可能唔係好大鑊,如果佢係一塊可以換既daughter card之類
係啊,個mini hdmi port 入面最右手第二條針短左,同埋條針最入好似有少少曲起。

一陣去nikon 問,太貴就唯有硬食$350檢查費再買部新機
我諗你唔整賣番出去都無分別,大把人成世都無用過個HDMI port出畫面/tethering

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞