Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
你係咪唔記得左?
我近排都睇緊14-24
成日諗二手六千執隻原廠,定S記Art
或者退一步搵Tamron 17-35/2.8-4
單反用?
我推1530
當然單反啦,如果用緊Z想要ultra wide仲點會唔買14-30
隻15-30有咩好?
無反1424睇落如果裝到 filter 應該大賣
有支1530一代.plan 緊買z6
請問上ftz 操作正唔正常?
自己有2470一代,1530一代.
考慮緊上唔上z6
屌你2019啦仲要手磨呀
睇左陣支15-30 G2,都幾吸引,不過1.1kg仲重過N14-24
應該唔會吧
14-30/4本身就係頂左F-mount 16-35/4嗰個位,叫仲大大地光圈而又可以上filter,又細同短
14-24/2.8應該需要向光學嗰面拎盡IQ,只要Nikon做到IQ我唔覺得買家會care球面,反正出面都有大把方形外掛filter (尤其係GND)
返到尼,之前借左張128 俾朋友佢整爛左
。。。
條撚樣唔知點跌落地踩爆左個邊位,張卡粒左
睇完D REVIEW都有同感,等試實機
想入枝16-50 DX落Z6用,勁輕便,又短過支24-70 f4
咁都得
俾Z6用會唔會crop得太細?
反而俾Z7用的話應該係同D500/Z50大概一樣pixel尺寸
生活相夠用,認真影會用番24-70 f4
z7 用dx 鏡靚過用fx 好多
fx 無邊幾枝餵飽到

z6 Crop 就勁差,我用sigma 18 35 都好差
我反而想知嗰支50-250插響Z7/Z6會點
鏡身VR + body IBIS應該會好定吓
加埋支14-30就咁一機兩鏡去旅行
用z6
dx crop 完係完全不能接受

而z7 過3200 iso 都係完全不能接受

等z8 了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞