Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
無吹水
你超過四千賣到係奇蹟
你再講就變傻cat 了
出面個個用z皮壞,你又無事
高像素機震,你又無事
高像素餵唔飽,你又無事
死忠到一個地步就變埋黃耀華
btw 你地用開無反都會知機震問題。。。
o 記以前出左個0秒防震先搞到

nikon 都有唔少用家投訴
咁我一定永世唔賣
老老實實,如果擺響腳架唔手持,D800/e/810其實完全夠用
三部落腳架根本無乜分別。。。。
但d810 快門輕同對焦好d
旅行街拍好好多
p.s 你地覺唔覺810打後nikon 機個成像好似堆粉咁組成畫面

同810前比,無咁實淨,好處係少左noise 但油畫化比以前嚴重
所以我有少少後悔入左D850,因為佢同部D800既分別係大不過並唔係響個成像本身
而且因為無上Z7所以對住衣家Z系鏡只得個望字
當然過多幾年如果我入一部Z7/Z9的話咁成件事會完善好多
(咁掉轉睇,衣家部D850又同我解決左好多D800搞唔掂既問題)
我覺得比較大原因係optics方面既改進,令到你聞相嗰時會見到好多左野(resolving power, micro-contrast, coma)
D8xx系列根本一向都唔係真係可以挑戰中幅,佢只係用密度去令到你後製空間大左,去抵消番個body/鏡搞出黎既缺點
成像分別唔大,同埋無內閃
我唔會升d850
高像素放到100% 根本唔靚
我呢d 大mon 聞相撚買返兩部d810算。。。。
d850 對上聞相唔開胃
大欖都好似好多野
買左幾錢?
我等緊七字頭
快門幾多
蕉山方尾鶲出現但遠
不了。。。。隨時死
d810 mit...造工真係
新手第一次買機,入左z6kit set 連接環,想問如果再買鏡有咩選擇?主要想旅行影人像同風景。價錢唔好太貴。唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞