Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
聽返黎係
無接點
呢個真係最on9
如果係真嘅話 我一定屌爛Nikon
之後都專心去玩無反
556 本身好快
已確認沒有直度
其實我由apsc > ff > mirrorless 都無用過直倒
影開舞台 慣左打直影 所以直倒幾重要
我用咩機都用直倒,好拎好多
不過D850就冇直倒都好好拎
有無必要用係一回事
但完全唔留個port for future development
就比Z6/Z7 更過份
Z6/Z7直度係咪要等到利物浦攞到聯賽冠軍先至出?
上面個System表已經證實左係冇
諗起菲林機時代,nikon F6 裏面都俾人話佢個電池位好多接點,當時已經有啲聲音話會唔會係留有一手。
冇可能有 z6/7機底冇電子接點
支Z 70200 重長過小黑7
唯一可能性係可以有3rd party出個用bluetooth remote之類既野,類似自拍棍咁
其實我都唔明呢個路線態度係咩意思,正廠直度就係少人用都可以好似平時咁收到貴一貴,總之俾個option人點都好過全閹
加強防水?真心唔知
因為多左個筒mount位,姐係70-200E加埋FTZ個體積
有無鏡屎忽既圖睇吓究竟個rear element係咪縮到入去同E鏡同一個位
我絕少聽過有人投訴個connector入水入塵
而如果條友用途環境係咁惡劣佢都應該用旗艦full body
Nikon嘅思路不嬲都好難捉摸
不過佢間唔中又會出現556呢啲好鏡

hmm就咁睇個optical formula好似係新
睇MTF畫質都好似好靚
路過一問,用緊d700想換機,一手舊鏡應該唔考慮mirrorless,諗緊d750或者等d780,有無建議
佢話拎左d5既演算法黎對焦,咁就要睇下掂唔掂啦,其實我51點都叫夠用既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞