Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
岩岩上去試左又無問題買條新試返去試下先
頭先順便試埋z7,但無腳影微距試唔到d乜。

其實普通輸出web 用,2000幾萬同4000幾萬像素唔大分別?(多數影完會crop 20-30%)

https://www.dpreview.com/forums/thread/4451574

z6 打雀攻略,的確係唔錯
d3s 唔crop 係imac 27吋睇係好正

當然要print 大尺吋就死得
甩晒喎
真係要兩個
不過你用XQD都得架喇
好似CPU都跟唔上XQD速度
二手度度一樣啦。。。你又唔知上手點用
建議你上最左最右最上最下對焦點準唔準

nikon 機組裝得差,多數炒焦
我試過五六部先有一部全部對焦點叫一致
但都係走焦,最後試左五六十部先搵到而家手頭兩部全焦點準焦

你嫌煩就用無反,先天條件決定左九成準焦
都係果句,裁相多就高像素,唔裁就2000幾夠哂
不過要留意,4千幾萬要出到極致畫質,通常要收兩級光圈同埋比2000萬像快一倍既快門,同埋支鏡雞啲都好影響畫質,所以會有佢既限制係度,要花時間研究,如果唔係就簡單啲用番2000幾萬仲開心
我有呀,你要唔要,比埋L架同CF卡你
你要用下Z鏡
真心cls
好耐無收過光圈...
SC 29XXX
比一粒電你,叉機,有盒,128GB CF
$7500 ok?
有少花同OVF入面D字有幾個stoke出唔到,即係8字會0咁
tg @NoWhereNearSky
話時話,一部SC少過一萬,MIJ同埋condition好好既D800可以賣到幾多?
D800好平
你Google下點解有D810就明
$4000最多
超過呢個價無咩人會要
d810 係勝在iso 64 強一班
快門無咁震,呢點真係勁重要
d800e 係1/250 之下放大睇
幾乎無張要得
我用緊支kit囉,都係要收
一放大就知咩事
影得多一見張相無左高像素特有果種立體感就知
唉。。。又柏金信
不過唔震既時候個畫質係同2000萬像無得比既
為有課金買大光圈啲既鏡囉
點解我完全無你嘅問題...
我其實當時D4+D800,大部份時間用D4所以隻D800淨係做set好晒場既野, 同埋拍片(姐係雖然SC唔高不過個sensor其實係曝左好多個鐘)
送走左部D4之後嫌D800慢就入D850,而部D800又condition幾好當時無賣
係近排想盡量賣晒套現,但係4000真係不了,當後備機好過,佢仲要仲有low pass filter響某 texture抗moire
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞