Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
其實依家間間都係咁,raw又無標準
而且我覺得咁樣仲方便我workflow
hmm你可唔可以check吓響Z7/6度,D-Lighting OFF,而Picture Control校Flat,咁樣狀態下隻NEF係咪一入LR都照有settings係校左? (唔止exposure)
因為成件事係講緊(以我理解)只有Z系body先開始咁樣做
新買左z50單鏡kit,
但發現得一枝鏡影得近野唔係好夠
再後補買番50-250kit鏡會唔會好傻
我見差價好似都唔係蝕好多
定係再買過枝勁少少嘅鏡影遠野
肥花同price.com都好似無人賣
定要去星際啲鋪頭睇?
留名
你同佢講 nikon 任何不足係哂鳩氣
我反而想睇Z50第時可以跌到去咩水位
個kit set作為副機其實幾有用
我個mh-24 charger 無端端壞咗
知唔知邊到有得買新?
去旅行真係幾爽下。。。ftz 加兩枝35.8 同50.8打天下

但係快門速度真心好垃圾
人地可以去到1/32000....nikon 就得4000
慢快門更加係含得撚

佢加埋防震同搞好個快門速度真係加好多成本咩。。。。
從來不是成本問題,係定位同市場策略
如果Z50乜都有,下一代好難升級
而家係對手乜都有
消費者唔係痴線的
其實你係咪買左nikon股票
其實民用相機要1/8000s以上係咪已經一定要只用一個簾,或者直程要電子快門
Z系好似就算set電子快門都唔會俾快過1/8000? (講真呢方面無論咩廠都有好多技術限制)
nikon 1 有萬幾快門
係喎
我自己有部V1都唔記得佢做到1/16000
因為我幾乎100%時間都用機械快門,所以淨係響買機玩嗰幾日有見過
我諗響某d好晒好光又無ND filter響身既場景,個shutter突破4000當然係有用
不過電子快門連帶唔少成象問題,Nikon仲要電子/software都咁落後
hmmm喂咪住,1系應該機械快門都係cap響/4000,再上要全關用電子
高速快門有必要性啦,人有你無要說服消費者,點都講唔通
但係衣家根本只有A9一部速度動作向既mirrorless,其他廠以至Sony自己其他body係無必要擺嗰個feature住,尤其係如果咁樣會要求個CPU或者任何軟硬件成本更高
響Nikon 1系都拎到1/16000可能都係因為個sensor咁細所以難度比較低
fuji都做到32000s
都話機械快門
機械就4000
我懷疑再快d 快門壽命會死得好快
你睇下富士, m43, sony canon間間都有16000 或以上

呢個係基本功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞