Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
可以話你知,轉Nikon mirrorless同轉會其實無分別
可以轉Sony
tele MTF靚好基本
Z系弱項始終係AF,要睇實測會點
另外唔知Z50加呢支vs D7500+70-200E又點
對比其他廠tele都算靚
不過Z AF真係慢,要落FTZ仲慢
如果唔係我都唔賣Z6
之後話z6+ftz AF慢係咁比人屌
如果mirrorless,我會考慮Sony dx,nikon mirrorless無吸引力
覺得z70200 個樣又係好膠
z鏡係咪就走呢種路線
二千咩都夠啦
對焦格條線要對正格邊的橫直線
其實AF真係唔差
你用過一排先啦
我手頭上有Z7 D810 XT30
A7iii放左
Z7 AF好過A7iii
A7iii比較好嘅係lockon AF同auto area
即係你如果係啲新手,中意部機幫你選擇埋對焦點嘅話,A7iii會岩你
A9黎緊打算試下
做咩玩Sony DX...佢粒sensor用左十萬年
影出尼再好似z6 咁係油畫可以掉撚左佢
對nikon 個engine 無信心
51點用左十幾廿年啦ching....
要樣玩Fuji啦
然後我真係入左部
用lv 篤個mon 對埋焦仲影到相啦。。。。仲直倒
篤mon 連拍得唔得
用左成年,仲要係影新聞
Z6同850比已經差好遠
而家換左A9 直頭唔洗比
同埋sony可以隨時啟用eye af去override 個AF mode
有時真係要信旗艦。。話說我部d3s 去完沙漠入哂沙。。。暴雨影左成個鐘。。。一瞬溫差50度攝氏。。部機出哂水都無事係電力凍之下用得快
d780 用返expeed 6

畫質可以收皮
有人試左d780
基本上係無ibis 的z6 單反版
最撚仆街係用返個勁集中對焦點的萬年51點對焦。。。。基本同750係一樣
12 fps 係承襲返z6 .....
其實佢出埋ibis 加153點對焦可以輕鬆好賣過d850....
係都要分級。。。根本旗艦賺錢唔多
當拍攝對象劇烈運動時,D780的高速性能幫助您與動作同步。 該相機可以最高約7幅/秒*1的速度拍攝約2,450萬像素圖像,同時通過光學取景器實時提供拍攝對象的清晰視圖。 新採用的反光板降下平衡器可有效減少機械振動並穩定取景器圖像。 強大的EXPEED 6影像處理器可快速處理來自影像傳感器的數據,以14位無損壓縮RAW格式連續拍攝多達約68張*2照片,緩衝容量大。 而且,即使在即時取景拍攝照片時也能夠使用約7幅/秒的連拍功能,

該模式還允許在12位RAW格式下以約12幅/秒的速度靜音連拍*3。

*1 在AF-C、S或M模式下,快門速度為1/250s或更高,所有其他設置均為原始默認設置時。
*2 ISO 100,使用Sandisk Extreme Pro UHS-II SD存儲卡和EN-EL15b鋰離子電池組時。
*3 可能會出現光圈驅動和VR減震的聲音。 對移動主體進行靜音拍攝期間,可能會出現滾動快門失真。
即係12fps 收得皮
靜音快門實有jelly effect
張相係2:3咁出啊。。。
打直拎住touch mon 影有咩分別。。。
個分別係要長期隻右手擺響額頭囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞