Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
敏感度喎
邊個位SET?
有無人用過死馬856新皮?
Atomos CEO Jeromy Young, he "leaked" that new AF changes ("some new autofocus" as direct quote) are coming to Nikon Z cameras. This together with the ProRes Raw and CFE upgrade will be delivered somewhere around November. Since Z50 will also be released in November, is it possible that this new camera will have the upgraded AF system on it? Also it can be a hint that the new FW update will be released around the same time
用緊Z 24-70 F4去影發夢
有無需要轉Z 24-70 F2.8
即係部機值5000,但係你要10000買左先,但係應該有既功能就一年後先比你
nikon 機,真心極撚少見到升到2.0 fw
要淺景深咪買lo
其他一鳩樣
咁z6 而家個價好合理啦
唔駛啦、一陣爆左支2.8 仲心痛
其實大光圈有佢好處

影狗我發覺要用小黑七
夜晚影狗唔知有無幫助
依家下下ISO 12800
接受唔到
入黑+街燈+action俾f/0.95你都唔夠
freeze到個frame再加埋光線啱心水已經還神,noise係可以放棄既一環
不如用70-200 安全啲
衣家FTZ插VR鏡的話好似有三軸由body IBIS搞,另外兩軸隻鏡OIS做
Z既DX鏡係點做詳情都要睇實測,Nikon應該全個Z50公布無提過
其實用tele 都係snap
除非係記者用14-24 16-35 就好
一般人都係建議保持距離

唔係一陣受傷、甚至相機受傷就慘
影社運野如果要更進一步係直程去做民間/獨立記者,企位(有證)同埋體能決定左九成
如果只係留響旁觀者角度就無謂投資心機/錢
Z6+24-70/4本身已經好適合呢種用途
利申用18 35 1.8
爽yy
其實我覺得有人由GFX 去影都幾勁下
真心平日打雀 556 加一支24-70影下食物
都好攰下
APS-C個1.8乘番去FF未又變番2.8 DoF
入光量個比例仲細,APS-C 1.8好似等於FF 4
如果認真講,真係響呢d場合會幫到ISO係要用有AF有VR既1.4/1.2定焦,先可以放番ISO落3200或以下,仲要講緊得幾百shutter
以新聞相個性質可能freeze到個moment仲重要過IQ,你問個記者你估吓佢會唔會揀定焦而唔用個2.8或細既zoom,行S mode千幾shutter起跳,ISO就睇個body俾你去幾高就幾高(起沙之前)
其實好視乎你喺行過影下玩下,定好似記者咁要跟全日跑全日,對新聞攝影嚟講:
有相>副相嘅內容同表達>畫質
所以考慮嗰陣要諗成個workflow,首先就係器材要輕便,係試諗下你每日要揹住啲器材十個鐘,仲要不斷同速龍鬥快跑、走位同去唔同地方,所以大光圈其實變相係負擔,以tele為例,大部份攝記鐘意用F4,只要對焦快同輕就得,有報館甚至用AFP 70300都冇問題。
至於夜晚就各人有各人做法,但影action 快門大部分都會keep 1/250, ISO 唔理,最緊要嘅係副相的内容,再加上而家D850以上嘅機IOS 10000問題都不大(印落報紙直頭唔多覺)
唔同意
講緊提升快門速度freeze 個下,
1.8變焦, 點都好過FF f2.8吧
transmission 你睇返都高ff 2/3級啦。。。用d500 駁死馬1.8變焦應該係最好選擇了
訂咗支 500mm 5.6 半年,終於有貨了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞