Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
邊到訂 我fd 落訂 一星期就有貨
永成呀
我fd 好似肥花
肥花果陣話唔知幾時先有貨返, 唔收訂喔
好輕用落好舒服
同時仲有用D850
一般情況下首選z6 :

AFS快
EVF可以睇到曝光結果(影特別嘢例如火魔法如干擾到測光,單反容易影完先發現減唔夠EV)
Live view 對焦快 (試下戴住面具影相就會明有幾緊要)
缺點:
過即時相麻煩(長開WiFi 啲電用得太快,單卡)
Afc 追焦略慢、打雀同影運動有難度 (可能因為用adapter,追焦同啲850有距離)
想入部輕FF 機玩老鏡
請問D850色水 iso掂唔掂?

有諗過z6,反正轉mount不如買sony a73

利申有g鏡d鏡ais鏡
但D850 一啲都唔輕
你啱
咁當然入光呢d都好technical吓,好多時印象同實測好似有d唔同咁
(APS-C既大光圈選擇亦少,N記自己又唔係咁肯出,DSLR係咁我估Z都係咁)

不過呢,有樣野APS-C有優勢係例如D500,佢就算個pixel pitch同D850係差唔多一樣,不過因為堆AF points可以去晒成個frame角落,所以變相測光同暗光AF都可以準d
計算埋AF module本身個optimization同埋body連拍方面既spec,幾樣野夾埋就響弱光情況拋開D850好多

我其實都好期待幾年至十年後既body究竟會發展成點
smartphone嗰面既computation,AI,加埋DSLR/MLC呢面既ergonomics同埋AF
除左d5 size
而家去咩地方買z6+FTZ最底?
衣家F mount FF ultrawide,係咪S記支14-24/2.8排先過N記自己嗰支?
三年內手機全面取代大機
聞相同開工例外
我用過sony a99ii a7r3 個堆
跳過nikon 無後悔,已有d500玩運動同暗位... 所以z6係呢兩樣之外係幾乎毫無弱點,好全能,但好多方面未必係top....BTW 手頭上部D3s 用高iso 強z6 好多。。。。用raw 計,D3s 暫時係用過Nikon 機中high iso最強一部,仲有xqd 無雙卡唔穩陣係心理問題
afc 你Set 速度1, 再用細粒對焦點
好撚快。。。打靜態雀快狠準到痴撚線

99%單反完全靜態都唔包準焦,都係算把啦
用d610,又勁細部
高iso 勁,玩手動鏡無vr...一流
同埋個DR 係當代都算頂級,除左對焦點少,呢部無得輸
我賣俾你。有半年保,1300快門
z6 + ftz + 24 70 ftz + 3原廠電 + 128 gb xqd

$15000,留TG
咁你要升級感咪850.....不過高iso 驚你用開d610頂唔順850 咁多沙
50.8D 咁平算把啦
影落無野就好

呀叔當年買canon 50.8三四支都有大塵啦
未在港
過兩日搵你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞