Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
nikon 執撚左佢啦整部電子垃圾。。。。
lens 會好似又無vr
無180反mon
z50有向下180反mon啊
最新廠方已預告至 2021 年年底,並預計到時 Z-Mount 系統將有最少 23 支鏡頭供選擇。
垃圾
十一月中日本應該有Z50實機俾人買未?
(好耐無入過黎,個post都幾冷清)
z50 呢到應該無人買
然後個2支新鏡又唔算吸引
我其實有D850同D500,Z50對我個作用係一個機身極細(上餅鏡時)而又可以轉mount用F鏡既機
(雖然新出個定價唔太值玩)
tele個枝用係z7 應該幾爽
佢衣家kit隻餅有少少似V1+10-30mm個組合,我就係用左呢set野幾年覺得個效能vs大細係幾適中
佢衣家用得D500個sensor咁應該IQ方面會係好強吓,係其他spec差d姐

roadmap內好似28mm同40mm兩支都係FF餅
DX鏡除左kit兩支好似應該淨係得18-140(?)一支zoom
拎左z7+ 1430去旅行
真心覺得幾方便

不過觀景器切換個到好敏感,真係郁d就感應到
已經用緊
我旅行前買唔到14-24
睇黎等Z8/Z9 再買Z mount 14-24
z8 世界末日都唔知有未,唔等啦
唔好話追人地,淨係未追到自家既D5/D500個AF性能之前出Z8/9都托啦
衣家eye-AF嗰度有突破都只係幫到一部份用途

其實佢地可能諗吓點改良D6用既tech會實際d
例如hybrid VF
已經好平,六千蚊二手
v1 畫質太差
可以自己校。。
咁當然啦,黃豆咁大粒既sensor
不過純講ergonomics同埋control,衣家Z系根本無進步太多(或者應該講,1系個基礎其實已經響度)

Z50衣家個價都仲係幾難入口,等多一年半載到時可能可以好似D3xxx公廁咁賣就好d
Z50同D500除左共用sensor之外仲有無共通點?
我諗會好似Df用D4個sensor咁,出左都唔會影響雙方個價,根本客路/供求唔同
睇佢對焦質素點先。。。有d500 八成我即放d500 入呢部
定位話同d500 一樣
等緊睇佢對焦有無update
承繼左z6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞