Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
係我地隻手太細樓根本hi 唔到
甲龍悶到你癲
河背水塘果段路都唔知邊度搵貓
用緊A7R3+85gm想轉會
見呢到好似推Z6多過Z7
如果我影景影人為主應該衝邊部
同埋nikon有冇鏡個背景虛化做到85gm個level
F mount 105 1.4
85.8 s
聞相係有別ge....
但z7 個iso 用到3200已經頂唔順咁花
z6 就你都講過抹得好勁
反而機身直出raw 最平衡
其實 年初都 考慮緊 Z7 定 D850

手頭全部 大三元 定焦鏡

短期內 Nikon 無反未成熟,1-2 年都未必會入手!

反而 D850 配返 Sigma / 85.4 影D 野真係好利好靚!

Z6/7 除左拍Video 有用, 影相方面對於 老N用家,

都係單反有優
你影啲咩嘢Z7 Z6滿足唔到你?
出左無反之後
單反野貴左。。。
850 個價仲硬過z7
你應該問單反有d 咩滿足唔到佢先要轉無反。。。
唔知算唔算情義結
用左單反 岩岩好 十年....

初代 2470 / 70-200 長楂左咁多年都慣左個重量同手感!

試完 Z6 Z7 , 覺得根本 配唔上 70-200 呢類鏡!

而且用慣單反個觀景窗, 用無反要靠個Mon 好唔慣!

用單反基本上好少用Mon黎影相,但Z7 就要靠個Mon!

老實,唔比較 畫質性能等...

單反 同 無反 根本係 2 種野黎....

岩岩見到 Z6/7 出左個 直倒,諗住有望會似返D單反操作手感.... 點知依然差天共地

暫時部 D850 應該仲夠我用多 3-5 年
d780..... 又用返萬世24mp sensor???
無反同單反根本唔係用一種sensor
咪玩啦
咪有evf,.做咩要靠個mon
佢應該根本無用過Z7...
D6 幾時出
諗緊買佢
bhphoto有D6喇
應該一月公布
不過買唔起
剩係D6 還好
好似支120-300一齊出
都幾甘
剩係D6我都無錢買
應該都係5皮
今時今日唔係搵食都幾難justify DSLR旗艦
當然你地有玩雀就另計
D6我好有興趣Nikon有無可能擺到拎左專利嗰個hybrid OVF/EVF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞