Nikon 討論/貼圖區 (11) 黃耀華與狗與何君妖支持者勿進

1001 回覆
11 Like 9 Dislike
唔減價都係哂氣
尤其鏡頭
貴罪大一截

單反最終章
真唔真呀
諗緊買佢
我都見到
我比較想要對焦update
btw外國人話2.1 firmware其實改善左eyeaf
d750用家

用live view 逐格放大個畫面會矇,但放大到50%/100%個陣就會好清,係咩原理?
懷念毒瘤華

即係咁樣
因為個body塊底板DSP/Nikon寫既software垃圾
100%係pixel to pixel無野要特別運算就咁display俾你
反而細過100%就要圖像運算,而anti-aliasing做得唔夠就會朦/出狗牙
咁z50/z6/z7 有無呢個問題?同埋呢幾部可唔可以開住50%/100%咁拍片?
Z7 IBIS 最慢快門可以去到幾多秒?
連儂牆嘅重要性 大家係唔係真係知道?對家就嚟贏啦
https://lih.kg/1784660

幫手推

大家推翻啲行動post 好冇 唔好將呢度淪為香討

我而家d750 就係用緊recorder 不過諗緊有無辦法出黎個畫質可以再高d
你個recorder本身無mon / zoom功能咩? 或者直程有埋focus peaking
其實我都唔清楚,D750外出HDMI係clean feed不過佢會唔會俾你LiveView既OSD / zoom in 影響?
無啊,其實我個個係capture box 駁去電腦做screen recording,live view 見到乜就出乜。

但其實liveview 出黎個解像度係有幾多?
Z7/Z6 CFExpress Firmware update出左
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/345.html
真係就咁支援左下CFExpress
本來仲諗住z6 AF 有進步嘅就唔轉會。。。
轉左會你會發現Z6個對焦其實好好
D750個HDMI輸出應該係1080p (60Hz)?
如果佢係mirror晒LiveView所有動作,咁你去zoom in/out (總之唔係100%放大率) 嗰時就應該出HDMI都一齊朦

我有少少唔明你exactly想要咩結果
我本身以為你響LiveView度想清只係為左即時用HDMI mon去confirm focus,不過原來你個成品係條片? 如果咁的話你check吓D750有無得俾你crop住出HDMI
係啊成品係條片,就咁用錄影mode 1:1 micro 影唔到咁大。好彩HDMI 可以zoom in 50%/100% 咁輸出去電腦做錄影。

之前有人建議用4K 影再拉大,其實邊樣出黎個畫質會好d,唔識計
或者唔好講到咁複雜
簡單講,其實你係想個成品(條片)有更高放大率,直程係close up tight shot?

因為D750只出到1080(而你應該output無理由降去720p掛)
而D750好似係有1.5x DX video crop mode (姐係唔用盡sensor,淨係用中間1:1 pixel 1920x1080拎signal),如果有的話佢變相係一種zoom in

如果呢個mode都唔夠用的話你應該要轉/加器材
個人覺得可能微距鏡幫助大過第二個body
認真咩?我影雀 z6成日追唔到
試過A9影sport同雀都覺得追得超緊
再加上之前成日話sony鏡貴
但z mount同RF mount嘅原廠其實仲貴
追唔到你係咪用最果個fps mode?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞