【戰術討論】金鐘對我哋不利,會否有更好據點?

1381 回覆
1828 Like 45 Dislike
對唔住巴打,我開呢個post真係無意帶風向
只係想喺721前,大家可以就住當日嘅計劃討論下。

其實我覺得照去金鐘都唔係問題,只係想睇下有冇辦法擴大優勢,同埋一齊brainstorm下有冇後著。
作為一個港島人及有幾次夢遊嘅經驗,我想講下對依三個地方嘅意見:

西環
優點:
1. 中聯辦 - 有發夢目標
2. 近民居 - 等西環街坊切身感受到沙田友嘅經歷,從而有遍地開花嘅效果
3. 多橫街小巷 - 撤退/混入人群
4. 多西人 - 到時啲狗傷到佢地就等住八國聯軍

缺點:
1. 西區警署係正中聯辦對面
2. 為數不少嘅深藍廢中廢老
3. 發夢友未必熟路

銅鑼灣
優點:
1. 多支那豬可做肉盾
2. 多商店食店可混入
3. 大部分人都應該去過cwb/都聽過啲街名大廈名,大概理解地勢如何
4. 有物資補給
5. 民陣將721嘅集會改做遊行,暫時未知路線,但如果行經cwb,就會好似71咁有和理非backup,但亦都可能有反效果

缺點:
1. 暫時諗唔到有咩發夢目標
2. 經過多次遊行示威,啲狗知點佈防

金鐘
優點:
1. 有象徵意義,但同時都係缺點,因為肯定無第一次咁震撼
2. 發夢友熟路
3. 唔想擺佢上枱,但希望有PP幫手,等發夢友有事時可以順利撤退

缺點:
1. 無哂鐵欄
2. 唔清楚其他道路如何,不過我暫時見到有兩米高嘅水馬擋住添華道
3. 物資短缺
4. 啲狗肯定有無數嘅plan點圍我地
5. 用到水炮車

以上係小弟愚見,希望各位巴絲可以為721一齊出一份腦力

齊上齊落,一個都不能少
借個靚位黎

[香城online] 不如俾我講吓下次打咩map
https://lih.kg/1324806
立法會已入
搵d有地利既新地方啦
咁港島班友又點
市區點都會好啲,容易出黎支援。又多大學
你估你有槍咩
會展?
圍到禮賓府4條主要道路,不過俾人返圍就好難走
推翻上熱門吖要!!!
推翻上熱門吖要!!!
推翻上熱門吖要!!!
推臨時政府 長期佔領立法會
同時佔中環同灣仔 互相策應
之前咪有巴打話掉轉行,金鐘去維園,又多補給又多路走
我冇野講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞