【戰術討論】金鐘對我哋不利,會否有更好據點?

1381 回覆
1828 Like 45 Dislike
Push
法院來,唔好掂
荃灣先正 四通八達 不過D路好迫
西環淨圍唔多夠,圍過好多次啦d官放曬工
收皮啦講戰術,幾斤幾兩啊死仆街?自己死好啦仲要推人去死,屌你老母鴛鴦陰陽八卦生滋甩毛飆血西。
推呀!
同解放軍開波啊!屌你老母。
西環
北角
差佬打廢老
真係好能好笑啊!邊一次有利過啊?屌你老母。
你搞軍營解放軍就可以出手
中聯辦關佢叉事,註港機構咋! 佢無借口出手
成能日打,你好能好打啊?同解放軍打啊!屌你老母無生個腦比你。
我之前都諗緊呢個問題。其實咁樣我哋整唔到鐵馬
留意翻 21號去金鐘已經無鐵馬俾我地拆
地點方面,要有象徵意義同戰術優勢
不如大家諗下點樣令金鐘變得有戰術優勢?或者起碼均勢
先天缺陷:
1. 無民居
2. 無交通支援
後天缺陷
1. 無鐵馬
2. 狗熟路

先天不足唔講,因為呢個係為象徵意義而犧牲既代價,無得彌補。
後天的話,如果係人群能散落至灣仔、中環等地,運送大後方鐵馬上前,有無得彌補?示威同遊行唔同,唔應該企得密密麻麻既。據我所記得,佔中929個陣係企到出干諾道中,個到仲有馬。
其次,一般都會佔龍和道,但每次都係龍和、添華出事,海富個邊就自然失守。可否直接放棄龍和,但防線伸至中環、灣仔?但此舉同放棄煲底無異。

後話,攻入立會、政總之後要做咩,一定要講清楚,例如宣布現時政府因非普選產生而失其有效性,甚至可以宣布臨時政府。
不過破處總比重複好,有另一地點亦具代表性,但係地勢上失利。

最後,我相信7.21都係會返金鐘咖啦,現場風向點吹,就現場先知。到時就知點做。
利申,以上言論只屬學術討論,不鼓吹任何違法行為。
上太平山打野戰
屯門
承上cm,沙田習得之埋身技能,於金鐘必定失效。因為tg會拉遠距離
除非
1. 三角反衝
2. 以攻為守,於對方未準備好豬咀之際,突然進攻
3. 二百人小隊遊擊,側面破防
中聯辦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞