【戰術討論】金鐘對我哋不利,會否有更好據點?

1381 回覆
1828 Like 45 Dislike
大家一直以嚟都想守金鐘,因為嗰種最具標誌性,係政總、立法會所在地。
但經歷過個幾月嚟大大小小嘅抗爭,
狗對金鐘清場已經暸如指掌,
包括從龍和推進、逼大家去夏愨道、再等你哋散水,
加上金鐘路面闊、唔近民居,
真係好方便出水炮車,而好明顯7月21會係一場雙方都嚴陣以待嘅戰役。

所以,希望大家都可以討論下,
會唔會去返類似上水、沙田等地區,對我哋更加有利?
我知道呢啲地區嘅問題係,守嚟唔知做咩
但同樣金鐘我哋諗到最好嘅結局,都不過係好似7月1咁入到立法會
如果據點近民居,不但擾民會激起民憤
狗亦被逼唔可以出催淚彈同水炮等武器。
如果戰場轉至室內、有高低差
狗嘅圍捕、包抄亦都難好多。

不如一齊諗下,仲有邊度會係更好嘅據點?
其實係 打過咁多次都知 金鐘實在係不利
上水
上水嘅缺點相當明顯
1. 交通不便,支援困難
2. 火車站被封,無路可走
3. 極多支那人、廢老,變相更多威脅
4. 守三叉路,好容易被包夾

沙田
沙田較上水優勝
1. 交通較上水方便,近市區
2. 同樣當火車站被封、天橋網絡被中斷,就會困獸鬥
3. *民居及室內作戰,對我方有利

唔知大家覺得尖沙咀如何?
其實可以考慮一路向東走
特d狗激一激班中產
所謂無大台,唔一定要民陣話邊就去邊,
如果大家有更好方案,相信民陣都不得不跟機。
SHK ICC
中環
exac7ly
市民做決定
入中環
路係窄過金鐘,有舊立法會、皇后像廣場等等,
但同樣係商業局,入夜就得返示威者,
狗應該會照出催淚彈
尖咀好多酒店,變相極多遊客,尤其係支那人,
對狗而言出水炮車、催淚彈成本極高
退上半山玩巷戰
唔計上次77嘅柒法
油尖旺係全香港最適合打混戰嘅地方

中軸線彌敦道 通晒橫街窄巷
商場又多 啱晒避難

尖沙咀警署附近 有清真寺 教堂
邊個郁教會就準備仆街冚家鏟 (尤其係清真寺)
西環?
中聯辦
海港城夠晒大,可以捉依因
必要時可以捉支那人做肉盾

但係油尖旺不一定要混為一談,
其實上次好明顯狗係引啲人去旺角
最後演變成包抄

會唔會西九+尖咀?
金鐘中環真係拎佢個象徵意義多過戰術考慮
其實旺角夠人係唔差,位置唔差,交通方便又多市民。

佔旺、魚蛋搵旺角開拖唔係無道理。

不過...狗係果邊佈重防難搞D。
同意
其實我都認同,所以心情好矛盾。
今次比起7月1制肘更大,
上次空城入去,
狗今次未必再捉蟲入屎忽
最擔心係入唔到立會,又比水炮射到仆街
唔好成日搞9民居
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞