【戰術討論】金鐘對我哋不利,會否有更好據點?

1381 回覆
1828 Like 45 Dislike
民陣集會咋
其實我地做唔到真正be water,係因為我地死手一個點,次次劇本都一樣,守一個點,狗封多路,旺角、上水、沙田、金鐘次次都係。我地要分team,一team代表有齊前線、補資,運輸,急救、通訊、後援同人數 。封完一條路,如果有狗就走 ; 如果冇狗就推出防線,慕求佔領空間增加,方便大家走動be water,出入口越多代表警方以同樣兵力封全部要塞,相對上少人,最好將防線推到有天橋位,可以好似沙田咁dum雜物,作一個緩衝區。假設水炮車有3部全出動,狗封3至4路,我地要有足夠逃生空間,代表我地至少要十零個出入口 防止人踩人。

利申 just FF 戰術未必有效

我唔知大家可以幾勇武,但識得進都要識得退。
Be Water
經鵝頸橋入灣仔
斷估唔會郁
因為入夜好多人
一定以影響力為先

金鐘已廢 再攻冇乜用

個人首選中環

香港核心金融標誌
多人流
易攻易走

次選銅鑼灣 同中環類近但娛樂/購物性多啲 冇咁大影響力

三選西環 基本上得個中聯辦 我覺得難搞啲 遲早都要搞但我覺得我地勇武樹未開齊唔好搞住

尖沙咀/九龍塘都係唔錯選擇 但標誌性同中環比較低 可以擺係遲啲光復類

21號係要有主線既方向
可以多個方向散
北紅隧:依個就封硬
東天后北角:睇落最安全
南:南區
西:灣仔都多小路走,但一定唔可以行大路
最好的地點是中環。中環空中走廊根本沒得封
尖咀旺角 難搞。
真心銅鑼灣地型真心可以 走出 紅隧灣仔方向 北角方向 跑馬地方向都冇問題
球場已經長期停泊十鳩部狗車
快d 出去文宣轉場啦 轉中環或者尖咀啦
金鐘真係俾人打撚死 佢地出咩武力都得
有冇諗過立法會做據點 佢一出水炮車就要入室內 咁霸返立法會可以set up 室內 first aid物資休息 夠多人就唔怕速龍係地底清上嚟
民陣只能代表和理非,抗爭方面既考量,佢唔敢亦唔會做
真心 分幾team 做野。我覺得班狗可以引我地去一個地點打。但點解我地唔可以引反班狗去我地想佢去既地方
推銅鑼灣
再推!
其實民陣搞集會真係擺邊都冇所謂
要有舊公屋 屋苑
如果民陣一開始喺維園集會
九龍塘?
大家保持清醒, 林鄭只係一個傀儡
送中呢條法例牽涉兩地司法制度, 佢冇可能夠膽自己推
絕對係中央同西環, 為左配合大灣區發展而落既指示
不過今次香港市民反應極大就推林鄭出嚟揹左佢
成個政府畀中央同西環操控晒, 一國兩制名存實亡, 已經係公開既秘密
林鄭下唔下台作用不大, 中央只會任命聽話既人
一定要將唯命是從嘅警察高層, 同政府大片染紅高官徹底剷除
實行全面普選
香港先會有一線生機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞