『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
咁講都合理,我果本過期18年,而家等到第5個星期
反正都唔趕住呢個月用,慢慢等算
我覺得下個 post 巴打要放呢個 FAQ:

身份證大法前有以下幾個 case
問:首次申領身份證係11歲
答:身份證大法 check 唔到你有無攞BNO,請自行調查

問:首次申領身份證係細過11歲,首次申請日期係06-97或以前,且出世紙有 established
答:有攞過BNO,請問父母或報失

問:出生日期係1996年或以前,首次申領身份證係細過11歲,出世紙有 established,及首次申請日期係07-97或以後
答:你第一本護照係特衰,無資格申請BNO

問:出生日期係1997年1月1日至6月30日,出世紙有 established,首次申請日期係07-97至07-12
答:你第一本護照可能係BNO,亦可能係特衰,身份證大法一樣幫唔到你
妖,打錯

問:首次申領身份證係細過11歲,出世紙有 established,且申請日期係06-97或以前

問:出生日期係1996年或以前,出世紙有 established,首次申領身份證係細過11歲,且首次申請日期係07-97或以後

問:出生日期係1997年1月1日至6月30日,出世紙有 established,首次申請日期係07-97至12-97
答:你第一本護照可能係BNO,亦可能係特衰,身份證大法一樣幫唔到你
姐係BNO唔關事啦,咁都好D

地址證明俾銀行月結單可以?我係打算連同之前學校發既學費單俾埋佢
即係收得
藍絲發起連儂牆包圍英美領事館
https://lih.kg/dhpBOT
唔好意思,想問一下朋友係加拿大護照,唔可以幫我online countersign ,咁我畀份print 份表佢簽果陣,要唔要好似以前咁畀張相佢簽埋?唔該
係呀。。。應該冇機啦??
1.加拿大係英聯邦
2.要passport copy
3.新系統唔駛寄相同簽相

online countersign要護照持有人申請本護照嘅時候嘅地址喺英國先得
原來漏左一個 case

問:首次申領身份證係細過11歲,出世紙有 established,且首次申領日期係06-97或以前

問:首次申領身份證係細過11歲,出生日期係1996年或以前,出世紙有 established,且首次申領日期係07-97或以後;或出生日期係1996年或以前,出世紙有 established,且首次申領日期係98年或以後

問:出生日期係1997年1月1日至6月30日,出世紙有 established,首次申領日期係07-97至12-97
仲係打錯

原來漏左一個 case

問:首次申領身份證係細過11歲,出世紙有 established,且首次申領日期係06-97或以前

問:首次申領身份證係細過11歲,出生日期係1996年或以前,出世紙有 established,且首次申領日期係07-97或以後;或出生日期係1997年1月1日至6月30日,出世紙有 established,且首次申領日期係98年或以後

問:出生日期係1997年1月1日至6月30日,出世紙有 established,首次申領日期係07-97至12-97
當然,可能有少部分係唔到最後一刻都唔申請的 case,07-97簽發的11歲以下兒童身份證都有可能係BNO
612開始到今日,已經Q咗一個月了
搞左差唔多成個月 終於拎到報失reference number
做好心理準備
唔明?
負皮大軍就到
真係推得好快
即係你打完電話去之後等咗好耐
明白
6月5打第一次 冇反應
我上星期打多次 繼續冇反應
啱啱打完即刻有了
已經到左三個
包括我
善意打破0正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞