『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
終於交左錢,不過有少少關於父母DOC個邊唔明

見到要求俾父母既naturalisation or registration certificates for both parents..可唔可以用佢地BNO作證明?

仲有父母既結婚證明 非本人係咪都可以拎得?出世紙都係一樣?

感謝 自己既都搞掂,仲差父母呢邊好迷惑

感謝
想問一下你幾時交架?
剛才再check DHL終於見到support documents出現,今朝從英國寄出,估計大約12/7可以收到,即是同新BNO相差剛好一星期,而家放心晒,多謝各位師兄指點!
naturalisation or registration certificates for both parents 係入籍文件,你申請英籍先要,BNO係無呢類文件要交
Documents今日終於從英國寄出,收到後再出個終極報告post!
突發!MP覆咗我,佢話BNO...
https://lih.kg/dhaeiT
巴打係咪同家姐同一份郵件寄doc?
26號佢收到文件
買左兩個雞皮袋
分別係個袋面寫左PEX NUMBER
入面無分文件再貼一張MEMO 寫係咩同PEX
因為父母既結婚證明我都冇辦法俾到,佢地都唔記得自己幾時結婚

唔係本人可唔可以查到?
In fact, I have a personal interest in the events in Hong Kong because my political hero, Paddy Ashdown, led a campaign to guarantee full British citizenship to BNO passport holders. I think that we should resurrect this idea and show to China that we mean business.
任何人都可以查,如果唔記得幾時結婚最好親身去婚姻登記處問佢有無得搞
好,咁我聽日問下先,感謝
係咪直接俾條link英國朋友叫佢副簽就可以?
Thanks

等左接近兩個月,終於批左。
因為我冇識專業人士有bno or others, 膽粗粗用左一個拎住特衰既專業人士副簽。
近兩日HMPO電郵我,要用電郵補交左一封解釋信,再補交副簽人既特衰資料頁,都批左!大家加油呀!

另外我亦無交父母出世紙及結婚證書,因為兩樣都冇,但冇要求補交或解釋
唔係link, 係email
你俾左錢之後login 就會見到countersign 方法
恭喜
btw我好奇仲有冇5月join queue嘅未批
印象中我好似係等得最耐果一兩個黎....
身分證首簽05-99
有established
兩老都冇bno仲有冇得搞
合理猜測,隊頭應該係6月頭apply果班

30/5 Q到而家
今日忍唔住Webchat
佢覆我still not being process
但會搵同事24HRS 內聯絡我
但都冇正評呀
05-99無得搞,有得搞個D最遲都係06-97。
(97年出世唔肯定係咪09-97,因為照計過97入境處已經無權簽發BNO,要去領事館搞,但係就輪到唔知點簽發身份證)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞