『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
有 established... 但係冇拎過身分證

中兩樣都係冇紀錄慳翻?😭😭😭
要三個都中
宜家我本應有兩本 一本係bb樣已剪角
一本係小學樣(唔見左)
我上網睇過有對人照寄已剪角當損壞case
(啲人唔確定係咪申請特衰而剪角)
有啲就當唔見 填ls01
因為我好肯定係因為申請小學樣bno先去領事館申請 我當時係比職員剪bb bno角
怕佢地知bb bno唔係我既最後一本bno 而reject申請

我都係黎緊補領左啲文件先見步行步
唔拎過身份證係意思首次簽發日期係97後?
第一次整身份證果個月份
作為毒撚真係好驚會講到一舊舊
寫定信比佢解釋得唔得
電費單正本冇問題,我上個月試左
我97前岀世,有established ,父母係正宗香港人,但而家成人HKID寫06-98,想問係咪無望? 謝謝大家🙏🏻
無望
係!
多謝大家咁夜都覆我
我阿媽當年反而係咁提我去拎,仲問我有冇錢,冇就俾錢我去申請...
只怪我老豆係大中華膠
established其實點先會出現?唔係好明
出生時已經是永久性居民身份
以我認知係於香港出世,而父或母於你出世時已經係香港永久居民,即是雙非子女出世紙上唔應該出現established..
原來老母最後都有幫我留低本BNO
即係我之前做既資料搜集都唔同哂
而家有本97簽發既BNO係手
要用首次申請英國護照咁去入手
咁仲需唔需要打去LOST/STOLEN
我都係中兩樣,父母有BNO
不過都諗住webchat問下先
剪咗角先係LOST
要用首次申請英國護照
要中曬三樣先得
如果本BNO係完整冇剪角,即是未註銷,應該唔使報Lost /Stolen..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞