『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
考官:點解你覺得BNO適合你?
我星期一送到過去
但仲未轉status
急填 無時間
最好自己寫去 email

警告!!選管會取消公開咨詢唔代表撤回新DQ指引
https://lih.kg/1257486
或者平權之後, 可能有呢一日
我想問副簽人係拎BNO係咪會慢D, 因為我朋友人話佢個case 副簽人係拎BNO, 相比之下, 佢其他朋友拎non UK and Irish passport 都快過佢自己approve
Join queue 4個禮拜了...
希望no news is good news
Waaa 我早過你半個月都未process queue
咁係你有嘢係其他方面拖慢咗,UK and Irish passport holder HMPO唔使哂時間同其他英聯邦國家確認副署人身份呢點係點都快過唔係渣英國護照或愛爾蘭護照嘅副署人
完全搵唔到副簽
聽日就六個禮拜了
1/7 approved後,5/7收到新BNO (DHL送黎前冇任何email,係果朝忽然有速遞打黎話而家送黎,好彩我o係屋企).... 但到今日仲未有任何support documents消息,亦冇任何email同電話,同大家以往所講,收到BNO後一、兩日就到有分別,愈諗愈擔心,有冇師兄好似我情況等咁耐?好驚唔見晒先父先母正本文件......
Join queue之後先係痛苦既等待
我6/7 收到新BNO
9/7 先收到Supporting Document 果DHL SMS

你可以試下用DHL tracking 果 Shipper´s Reference: 入PEX 果number (剩number 無space)睇下
http://www.dhl.com.hk/exp-en/express/tracking/shippers_reference.html
me2
Thanks師兄,其實我去check過,顯示數量得1 Piece,Friday, July 05, 2019 Delivered - Signed for by: 我,應該即是新BNO,但似乎冇出現過support documents,師兄你入去check係咪顯示2 Pieces?
唔係2 pieces, 係兩個Waybill

Oh.. 我得一個Waybill,即係未有document,唉!我寧願新BNO失蹤都唔想document失蹤,而家希望真係HMPO未寄出啦,否則我會好唔安樂!而家終於明白咁多人唔想寄正本文件心態,因為真係一步一驚心!
係.....所以我都係主張申請多張核證副本
webchat問下佢?

同你類似,冇俾父母出世紙,父母結婚証書俾左副本
Webchat問都冇用答d官腔嘢,到24/6 喺[url]呢度https://passportofficeforms.service.gov.uk/_/track-application.ofml[/url]send enquiry,即日就有人覆話暫時冇資料要補同埋即刻轉joined queue
好似有個中同係bc
遲下要整搵佢幫手簽先
有一點唔係好明
身份證大法三個條件我符合
94出世
身份證首簽 12-96
有established

咁樣係代表我有BNO身份但唔一定曾經有過BNO護照
還是我肯定曾經擁有過BNO護照?

感謝
有BNO身份一定曾經有過BNO護照
問吓家人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞