『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
記得睇埋張cert咩時間出,身份證早過張cert出代表第一次搵身份證時係因為CI
呢個真係好中 身邊有幾個FD都係97前出世
真係冇幫佢地申請
SAR係咪要等兩個禮拜
好想快啲知呀
身分證大法係咪一定要97前未足11歲?
係,如果九七前滿十一歲,而且第一次拎身份證係滿十一歲的話身份證大法係check唔到
想問啊媽好耐之前申請過bno 但而家唔見左 連number都唔記得 我想幫佢補領 可以點做? 唉 我冇得申請bno啊 大家記得就算唔係97前出世 都要幫阿爸阿媽申請返bno
申請報失,寫香港身份證號碼
87年 廣東出世
88年 來港
97前 拎左BNO (未11歲)
一直都冇用 兼唔見埋

求問: 第一步應該點做?
向警察報失財物 (上網搞)
然後先去申請?
不過話說回來,身份證大法主要係畀D申請BNO個時仲係BB仔的人用,十幾歲仔先申請BNO的話真係無理由唔記得,我細佬個時小學都記得啦
直接向HMPO report lost 就得
thx ching
英國office 話 6月27收到我d文件 , 但我到而家仲未收到新BNO
請問大概要等幾耐..洗唔洗send email過去問...
樓上嘅申請人五月頭apply, 啱啱先approved,
慢慢等下先啦
未續快啲續喇喂 , 一啲都唔麻煩
唔該哂
唔知收到bno定4000快d呢
btw點解問問題都要比人負評.......
有啲常識都會知道唔係收咗documents
睇都唔睇check都唔check就畀本passport畀你㗎喇
真係人如其名
咁我唔知一般需要幾耐時間處理 問下都唔得?
新post留名
你搞特衰都要個幾星期啦
申請時都已經寫左係四至六個禮拜,仲問黎做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞