『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
恭喜師兄,真係等足八星期,不過遲到好過冇到!
我都係5月joined queue,1/7都批左,過程大約五個半星期。
今日join queue唔知9月收唔收到
點會冇,我都正評左你!
舊system申請嗰陣我搵個有cpa牌但揸特衰既manager幫我做countersign
依家佢叫返我呢個低級職員幫佢做返countersign
小小分享唔知我算唔算快搞掂,我係過左成6-7年期無先繼,照計係當新apply

19號only 填左form 之後慢慢perpare 文件, 我上星期二先去post office 寄,星期一就收到sms 話收到我d 文件. 之後第2日9號就話我queue 緊,同日內就話aproves 同print 緊我本BNO. 一日內收到3個sms 話我application approved.

今日中午就已經收到HM office sms 話寄出7日內會收到,仲有收DHL sms ....仲話星期五會送到前後唔洗兩星期,其間都唔見話有咩dispatch果d status

文件野我就照足天書咁一份份pack 好曬交去,父母果d 我就只寄左佢地身份証影印本,其他就咩都無. online form 果度問我知唔知佢地有冇bno (大約係問lee d ) 我都填not sure

副簽就搵左個有bno朋友簽,可能我無睇清楚天書,原來新eform 申請唔洗寄張背後有簽名相,所以我都無交相去.

最後就話apply 成工
我25號
睇怕今晚食白果
申請費要幾錢
係woo我都嚇一嚇,會部一日內搞掂
係可以有09-97嘅身份證人士出到BNO,程序其中一部份係去入境處拎身份證。

但係,身份證大法唔包呢類人,因為09-97可以係因為申領特區護照而獲發身份證
Report咗個passport as lost,收到email佢叫我打去,但我電話冇得打國際電話,可唔可以問佢用email communicate? 定要特登去門市搞返個國際通話
我係差地址信如果唔係我諗今日都得左
咁快approved,準備食負皮!
唔好ar 𨳒你
呢度最快紀錄好似從joined queue到approved只需五個鐘...
,原來師兄佢四個幾鐘就approved,連登最新紀錄!
人手UPDATE
負皮大軍:
Thanks 巴打 啱啱用skype打去 佢問完我名 身份證 出世日期,跟住就叫我申請個BNO,佢遲d會send多個email嚟 with ref no.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞