『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
一句講晒
平唔平撚到權我都係用BNO
02-97都未主權移交,無得申請特區架喎,你父母肯定記錯
第一本特區護照係1997年7月1日發出
你屋企又昆鳩你
去報失完好課金啦啦
好既 我以為當年有得提前申請特區
等我立即去報失先
我1990年出世
出生紙上面寫有'Established'
但身份證首次簽發就01-98
係咪冇機
absolutely ! 唔會變。
努力儲錢移民啦
Status Date
Joined processing queue 3:12pm on 26 June 2019

未有聲氣
英國佬唔PK , 就唔洗特別歧視BNo 啦

而加大家就係集合力量,堂堂正正拎番我地原有既野ma

反共, 但我一定都唔會奶英國🇬🇧 鞋~
咁當時我拎身份証一定已經拎埋BNO Passport
定係只係建立咗BNO身份 拎passport只係optional?
我怕我到時接電話唔知答係never apply BNO passport but has status 定話lost
有冇28/6嘅手足埋黎圍爐
都唔知要等到幾時
就算真係欠你嘅
可以作為做伸手黨嘅借口咩?
Passport錢已交(因為可以副簽既朋友接唔來唔係香港所以交錢拎左countersign form俾佢先)

父母大難題求解

1.父母個邊可唔可以用佢地既BNO作身份證明?

老豆唔係香港出世冇出世紙,老母個出世紙唔見咗

但我去政府問左最快都要14天之先有得攞到個出世紙(錢已交,form已填)

2.婚姻紀錄問左政府要本人先可以拎同申請

但兩老拒絕去申請

一來嫌麻煩
二來話我申BNO多9餘所以唔幫手

不過證書可以非本人拎所以我都填左form,又係要等14日

所以打算交哂手上資料先

有on9老豆老母真係不得了
問心啦,每一150個,我哋香港人都屌晒鬼啦
340萬嚟你度又頂唔頂得順先
仲要呢340萬人識英文嘅人一半都唔知有冇
唔係話唔支持平權唔覺得英國人冇欠我哋
免費無門檻咁收晒340萬英籍港人?
不了
11歲以下人士身份證冇得單獨攞
一定係攞BNO個時出埋身份證
明白哂 多謝各位熱心巴打解答
係,脫歐會轉返藍色皮,但係唔知關唔關BNO個lot存貨事(BNO護照同現有BC護照係唔同的,BNO護照封面係無EU字樣)
我唔知佢地日後,點樣收人

可能年輕既優先,其他年紀既要坐幾年移民監

同意無可能立刻收曬幾百萬人

脫歐令英國失血, BNO 就岩時間補番血,

絕對係 BNO 平權一次重大機會

我諗英國都會計呢條數
咁應該check緊我地呢批
我寄咗MPF statement同稅單
痴線
推到咁快
追咗成個鐘post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞