『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
幫推有用Post
Sor 我有少少睇唔明上面啲野
我報失左無理解錯既話係一定要副簽? 但個list入面既人士真係一個都唔識
利申收返香港最後個批出世
副簽最好梗係做足佢要求
但冇exact既就國籍優先
職業以現階段真係唔太重要
問下身邊既朋友同事用咩去旅行啦
話唔定呢度有個巴打係你識既呢
訓個教突然1001嘅
補領出世紙唔駛佢本人去
不過由於你出示唔到舊出世紙, 你要俾錢查冊咗先
有冇你屋企人出世紙副本呀
借你影張相影印都唔比咁孤寒
我老豆有隻黑皮 既passport , 開頭以為係bdtc ,但係個內頁係寫British Subject : Citizen of the United Kingdom and Colonies 係咪CUKC黎

British Subject 有d tricky喎,可以係變BC,可以乜都冇

詳情你睇睇呢度 https://www.gov.uk/types-of-british-nationality/british-subject
你叫你男朋友去報失咗先
你封信入面佢答你係「搵唔到任何申請」
可能佢get錯意思
你男朋友冇可能係BDTC
身份證冇得就咁單獨發出
報失啦
我記憶中
整bno係一定要持有身份證,因為bno唔能夠直接證明97後嘅香港居留權
而observation都寫得好清楚護照持有人有有效香港身份證,所以有香港居留權

都係個句,唔夠11歲唔會俾你無啦啦整身份證

我覺得有幾個可能性
1. 當時出bno出錯BDTC
2. 當時留低啲資料有錯
3. Sam gor個時hmpo 話佢哋有個HK db嘅,啫係應該digitalize左,禁digitalize出錯又有可能

如果記憶中有本野存在,搵下先啦
我需要知道,係佢register成為BC之後你先出世,還是你出世之後佢先至登記成為BC?然後,你出世嘅時候,你父母係咪已經結婚?

如果佢登記完,之後你出世,而你出世嘅時候,你父母係有結婚,咁恭喜你,你係BC

你要提供你爸爸嘅過期BC護照(最好photocopy 一份比自己留底先),然後提供一份你自己嘅出世紙(最好去入境處申請一張新嘅預防唔見),如果你有你爸爸嘅registration certitificate,提供埋就最好(最好photocopy埋),此外,要提供你父母嘅結婚證明。

如果佢登記完,之後你先至出世,而你出世個陣,父母未婚,咁就要睇你邊年出世,如果你係2006年6月30之後出世,咁恭喜你,你係BC。如果你2006年6月30或之前出世,咁你就要滿足一定條件,先至可以register成為British Citizen。

如果你出世先過佢登記BC,咁sorry,冇得諗。

希望幫到你。
伯母親自確認肯定掉左
夾男朋友報失先?
無既報失會唔會失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞