『薪火Post』BNO續期資訊(43) 繼續香港終局延長戰:記得登記做選民!!!

1001 回覆
49 Like 1 Dislike
先25頁
好快爆
因為之前搬過屋
啲出世紙 阿爸阿媽結婚證書同對上一本bno都唔知去左邊
得返bb嗰本bno(已剪角)係咪要當報失處理?
我見之前話非涉及刑事既報失係填張form就得
洗唔洗傾電話架
同埋啲文件咁唔齊會唔會比人reject
打算特衰同bb嗰本bno一齊寄過去 會唔會有啲幫助
無可能無搞過,十一歲以下除非攞旅行證件否則係唔會有身份證,你個case 100%肯定係申請過BNO
出世紙同結婚證書可以去申請返核證副本
好似$150-$200一張(唔記得實數)
詳情可以google下「出世紙 核證副本」
但你本bno幾耐冇續?
可能要埋父母出世紙,如果香港出世都係可以申請返核證副本
如果喺第二度出世又攞唔到張新就要寫信解釋

報失要等其他巴打答你
本bno應該過左期幾年
有次去完旅行我比左阿媽keep
係得我嗰本唔見左 成家啲bno都安好
因為父母分開左 所以拎老豆身份證副本同申請結婚證書核證副本都幾有難度
我已經cancel 左 lost passport
application 填晒 submit 了.
只係見到要交幾樣野
1. 副署核對身份既form (副署簽名)
2.身份証copy 前後
3. 其他有效既passport copy 全部頁數
4.12個月 地址證明
5. 有相既證件

但我唔見到要下載同簽署聲明書, 依家新online系統 唔需要本人簽署聲明書?

謝謝解答
download the form and print out
明白..thanks~
俾各位巴絲參考

16/6 經郵局寄英國(airmail)
21/6 HMPO Received
10/7 SMS Received

文件:
本人身分證color copy
地址証明(以防萬一同時提供上市公司信正本&銀行信用卡信正本)
特區color copy
副簽(BNO專業人士)
過期BNO(小學相)
解釋信(online application填錯自己included child)
証件相

*沒有交岀世紙,父母結婚証書
我小學/幼稚園樣bno
阿爸阿媽冇出世紙,剩係得結婚証書
打左封野夾埋落去解釋點解冇
今日都左到approved
不過我都等左好耐
恭喜師兄,又多一個5月joined queue既獲批!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞