歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年3月號)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

巴巴托斯留名
結果託朋友買左以下野,日本買模型真係平過香港好多

1. 巴巴托斯初回限定版 (2560Yen, 約HKD180)

2. RG Exia (1480Yen, 約HKD104)

3. 軍曹剪鉗 (1200Yen, 約HKD84)

4. 兩款砂紙(P400~1000), (P1200~2000) (160+200Yen, 約HKD25)

砂紙香港2-3蚊張姐

軍曹剪鉗福利$64咋

好扺啊
今日準備上上環模型谷
再搵到舊作😂
再搵到舊作😂

tablet 架

繼續

差對腳
過兩日開工砌左佢

我都買左, 未諗到點上色, 留名睇巴打你點玩先

黃 紅件諗住 啞黑->星光金->透明黃/透明紅

我都想噴金曬佢D黃色件 但佢D 手指本身已經痴左上手 巴打你係手油?
再搵到舊作😂

tablet 架

唔好睇小佢 都幾穩陣架
飛仔車

巴打整得好靚,

想問下你個車殼點處理?

大概流程:清分模線,刻線,補縮膠>洗車殼清離模劑>上低灰>黃色底色>紅色>masking黑色>水貼>光油>水磨沙紙研磨(#2000>#3000>#6000>#8000)>磨光膏(粗目>細目>仕上目)>滲線>masking啞黑色>水蠟
飛仔車

巴打整得好靚,

想問下你個車殼點處理?

大概流程:清分模線,刻線,補縮膠>洗車殼清離模劑>上低灰>黃色底色>紅色>masking黑色>水貼>光油>水磨沙紙研磨(#2000>#3000>#6000>#8000)>磨光膏(粗目>細目>仕上目)>滲線>masking啞黑色>水蠟

剩係睇巴打個步驟都睇到頭暈,巴打好勁
過兩日開工砌左佢

我都買左, 未諗到點上色, 留名睇巴打你點玩先

黃 紅件諗住 啞黑->星光金->透明黃/透明紅

我都想噴金曬佢D黃色件 但佢D 手指本身已經痴左上手 巴打你係手油?

手指未搞,諗緊手油定下遮蓋噴
其中一件黃件
是咁的 之前on99買落幾支gundam marker無地方用 就搵隻好舊嘅高達(~十年前)試下翻新

一隻非常舊版嘅突擊自由hg

以前擺係窗台曬到d膠黃哂 水口位無磨白化哂
從新打磨後都有d印 無縫就無心機搞落去 呢到都搞咗兩個禮拜(利申 第一次搞)

最難搞係心口位 試咗四五次先成功油到咁
真心想搞靚嘅唔好學我用marker 紅色油慘哂入頸位

我覺得算係咁 收貨架啦
飛仔車

巴打整得好靚,

想問下你個車殼點處理?

失禮慚愧做起上黎其實唔算麻煩,反而高達咁多件我睇到就冇晒心機
最新果隻frame arm girls好靚
有冇巴打一樣等緊3月部rg天蜜娜
飛仔車

巴打整得好靚,

想問下你個車殼點處理?

失禮慚愧做起上黎其實唔算麻煩,反而高達咁多件我睇到就冇晒心機

我自己屋企最大砂紙得2千,就咁摸落已經唔覺鞋手
巴打用到6000,8000 砂我好想知個質地會係點
今日進度 : 上半身胸甲
今日上上環模型谷到第一次噴
RG骨架出左事
RG骨架出左事

邊隻先
飛仔車

巴打整得好靚,

想問下你個車殼點處理?

噴過一次就知幾煩
等情願用果隻大陸出果隻光油
飛仔車

巴打整得好靚,

想問下你個車殼點處理?

噴過一次就知幾煩
等情願用果隻大陸出果隻光油

紅字唔明,有咩好處?
RG骨架出左事

邊隻先

jusice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞