歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年3月號)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
巴打想問下依隻想改做

手油既話隻橙用邊隻

太中意
第一次想上色
砌緊隻 mg 00q 一次過剪完件之後 搵件地獄

定你地會用到邊件剪邊件?

我剪哂先, 但會搵袋仔逐part 分類

平時砌開 bb 高達 都係 剪曬先搵
今次 mg 發砌好q難搵件
有個可能唔太關模型既事想問下

如果我想幫gundam converge 加關節,應該用咩方法斬開d件?我用cutter 好似唔係好得
砌緊隻 mg 00q 一次過剪完件之後 搵件地獄

定你地會用到邊件剪邊件?

我剪哂先, 但會搵袋仔逐part 分類

平時砌開 bb 高達 都係 剪曬先搵
今次 mg 第一次發覺砌好q難搵件

如果我想幫gundam converge 加關節,應該用咩方法斬開d件?我用cutter 好似唔係好得

鋸,模型鋸

鋸,模型鋸

可以試下search手鋸

鋸,模型鋸

可以試下search手鋸

蝕刻鋸切口應該最薄同易控制
想問下1/100巴巴托斯有冇水貼賣

冇b記
大林有出
巴打想問下依隻想改做

手油既話隻橙用邊隻

太中意
第一次想上色

唔溝螢光做唔到隻色

最基本係黃底,橙油溝螢光橙
可以試下溝透明黃,或者底色轉做灰底,睇你想要咩光澤
新手求教

我想問下噴消光作用係乜野? 滲線前定後噴?
新手求教

令到個表面冇咁令,冇咁膠
正確次序係滲線再消光,因為消光完個表面會好粗糙,好難抹線
新手求教

之前隻pg00飛機噴左消光 先記得原來未滲線
新手求教

噴層光澤就會滑返

冇b記
大林有出

邊到有得買
新手求教

噴層光澤就會滑返

不過多少有啲風險,pg都係唔好亂嚟
利申 砌SD試過得,不過SD平呀嘛

冇b記
大林有出

邊到有得買

Google dl model 或大林模型
新手求教

噴層光澤就會滑返

不過多少有啲風險,pg都係唔好亂嚟
利申 砌SD試過得,不過SD平呀嘛

其實係可以

副骨上色應該好型
有冇用手塗av漆既巴打
想問下係咪好細枝?
我岩岩收到貨,細到不得了
同埋一次大概要滴幾多?

副骨上色應該好型

透明件點處理水口? 一磨咪花哂

副骨上色應該好型

透明件點處理水口? 一磨咪花哂

呢隻好多隱藏水口
同埋透明件磨完再拋光就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞