歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年3月號)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
智障一問
透明件 水口位有無得用沙紙由細打磨都大號
跟住變返清澈嘅透明?

400 800 1200磨沙,之後拋光膏

1200就拋光會唔會捽完都好多花痕?
智障一問
跟住變返清澈嘅透明?

400 800 1200磨沙,之後拋光膏

唔會,不過你係要磨得好
智障一問
跟住變返清澈嘅透明?

tel:4008001200磨沙,之後拋光膏

唔會,不過你係要磨得好

透明件剪貼就算了修都懶得懶啦
智障一問
跟住變返清澈嘅透明?

唔會,不過你係要磨得好

透明唔好用400咁粗啦
另外仲係好花就噴光澤油

更粗都要
透明水口最易白化,咁嘅情況就要用銼
1000磨都得,上完灰睇唔到,慳返時間精力
新手加入
買左好多工具

例如呢

冇買噴槍
其他都買哂
本來買左罐油試手塗
但太大味,淘寶訂左水性av
唔知好唔好用
Btw稀釋濟好難倒,成日倒到周圍係

Btw睇左好多教學
如果手漆上色
係咪剪件,刀切水口,打磨
之後上灰底/白底
上色,加消光/半光/光面(保護淩)就得
另外想問上色打磨噴底個d步驟
用手臂做例
應該係未砌好隻手,純剪左件打磨左就噴
定係砌好左一舊大小小既件先會好d
唔該巴打

件嘅過過你睇下洗唔洗做無縫,又話姐懶嘅話,兩件件同色又唔洗做無縫又打磨好,咁就一齊噴

明白
唔該巴打

而家摺到砂紙細細張咁磨, 但個位又細, 手指又要夾實張紙, 磨一陣個虎口位就好攰
另外關於砂紙, 我係400, 600, 1000,1200, 1500, 2000咁去, 我玩素組的, 咁做對唔對?

下你玩素組
點解仲要咁磨

唔係素組先要磨仔細啲咩

你磨緊骨?

係, 我係咪錯左step, 個個咁大反應

剪到貼再用筆刀刮下佢再磨咪得囉

我係咁做呀
剪鉗, 筆刀, 六款砂紙磨

個人認為砂紙三四款夠、3m用兩款
素組真係無乜必要整唔外露既野,可以假組睇下情況先
利申多數求尻其清直接啪

除非你係奶骨人士,否則唔外露ge地方可以連水口都唔清
只要唔影響組裝過程,至少我係咁
另外砌高達唔需要用到咁高號,多砂紙
基本600>800>1000已經好夠,我會噴灰就連800都唔用,磨完600直上1000
如果你係素組滲線only,+支打磨棒就夠洗
係高達層面上>1500砂已經係無用處

拋光究竟係咪2000砂?
隻ka nu啲funnel完全唔實 就咁六支擺唔到係背包 係唔係正常
隻ka nu啲funnel完全唔實 就咁六支擺唔到係背包 係唔係正常

擺到,但係唔穩
新手問題
素組磨水口 係用幾多號砂紙好?
如果買去五金舖定模型舖買好d?
最後要消光?步驟係點?

新手問題
素組磨水口 係用幾多號砂紙好?
如果買去五金舖定模型舖買好d?
最後要消光?步驟係點?

800-1000-1200
我會用到1500-2000

擺到,但係唔穩

唔穩,擺pose試過掉落地下之後決定唔再搞

而家摺到砂紙細細張咁磨, 但個位又細, 手指又要夾實張紙, 磨一陣個虎口位就好攰
另外關於砂紙, 我係400, 600, 1000,1200, 1500, 2000咁去, 我玩素組的, 咁做對唔對?

下你玩素組
點解仲要咁磨

唔係素組先要磨仔細啲咩

你磨緊骨?

係, 我係咪錯左step, 個個咁大反應

剪到貼再用筆刀刮下佢再磨咪得囉

我係咁做呀
剪鉗, 筆刀, 六款砂紙磨

個人認為砂紙三四款夠、3m用兩款
素組真係無乜必要整唔外露既野,可以假組睇下情況先
利申多數求尻其清直接啪

除非你係奶骨人士,否則唔外露ge地方可以連水口都唔清
只要唔影響組裝過程,至少我係咁
另外砌高達唔需要用到咁高號,多砂紙
基本600>800>1000已經好夠,我會噴灰就連800都唔用,磨完600直上1000
如果你係素組滲線only,+支打磨棒就夠洗
係高達層面上>1500砂已經係無用處

拋光究竟係咪2000砂?

唔係,係拋光膏

有冇人知邊到有得買?

台場見過

味道: 接近無味, 屬於班馬牌黑MARKER味道
初試: 只可上一浸, 補筆會有筆痕, 上第二浸會挖起第一浸, 所以十字油法唔WORK, 小範圍唔使補筆時無筆痕
效果: 比AV LIQUID GOLD 白金色更好, 有鏡面感覺, 但未能照鏡
時間: 15分鐘摸未乾奶左野, 30分鐘表面乾, 摸落幾滑, 似電鍍質地
洗油: 火酒紙一抹就輕易甩哂
評價: MARKER 直上小範圍/平面完美, 大範圍/弧面不適用, 倒出黎油/噴筆應該就可做到唔錯效果, 考慮到價格$65一支, 手油派代表最終評分為80分

唔會,不過你係要磨得好

透明唔好用400咁粗啦
另外仲係好花就噴光澤油

更粗都要

透明件就住黎剪咪無白化囉
我直情用神之手

啱 所以把剪好重要

唔會,不過你係要磨得好

透明唔好用400咁粗啦
另外仲係好花就噴光澤油

更粗都要

我直情用神之手

啱 所以把剪好重要

砌透明/電鍍用硬
噴油人士有無d好ge保護漆推介
定係改用超硬光油取代普通光油

唔會,不過你係要磨得好

透明唔好用400咁粗啦
另外仲係好花就噴光澤油

更粗都要

我直情用神之手

啱 所以把剪好重要

砌透明/電鍍用硬

攪到我都想買
Exia 把鍍銀劍唔敢剪

透明唔好用400咁粗啦
另外仲係好花就噴光澤油

更粗都要

我直情用神之手

啱 所以把剪好重要

砌透明/電鍍用硬

攪到我都想買
Exia 把鍍銀劍唔敢剪

巴打們係咪都有唔同剪剪唔同件
想問下分別有咩要點要注意
噴油人士有無d好ge保護漆推介
定係改用超硬光油取代普通光油

要保護啲咩用
新手留名
之前淨係買過d顏色返黎油武器咋(高達模型)
唔太識畫線
新手留名
之前淨係買過d顏色返黎油武器咋(高達模型)
唔太識畫線

想知啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞