歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年3月號)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

新手想問下呢隻可唔可以用噴筆噴
點解我噴呢隻會不斷結絲 一絲絲飛出黎

唔夠稀 應該

唔夠稀 應該

屌,手油用

而家摺到砂紙細細張咁磨, 但個位又細, 手指又要夾實張紙, 磨一陣個虎口位就好攰
另外關於砂紙, 我係400, 600, 1000,1200, 1500, 2000咁去, 我玩素組的, 咁做對唔對?

下你玩素組
點解仲要咁磨

唔係素組先要磨仔細啲咩

你磨緊骨?

係, 我係咪錯左step, 個個咁大反應

剪到貼再用筆刀刮下佢再磨咪得囉

我係咁做呀
剪鉗, 筆刀, 六款砂紙磨

個人認為砂紙三四款夠、3m用兩款
素組真係無乜必要整唔外露既野,可以假組睇下情況先
利申多數求尻其清直接啪

除非你係奶骨人士,否則唔外露ge地方可以連水口都唔清
只要唔影響組裝過程,至少我係咁
另外砌高達唔需要用到咁高號,多砂紙
基本600>800>1000已經好夠,我會噴灰就連800都唔用,磨完600直上1000
如果你係素組滲線only,+支打磨棒就夠洗
係高達層面上>1500砂已經係無用處
認真一問 如果全新味開既MG雙頭龍ew同MG Wing Gundam ew
想放翻出去值幾錢

雙龍巴打想放幾錢

唔夠稀 應該

屌,手油用

原來係手油用 咁有冇for噴筆用架

唔夠稀 應該

屌,手油用

返到屋企影比你
新手請教下巴打們
工業用氣泵可以用落噴槍到嗎?

唔夠稀 應該

屌,手油用

返到屋企影比你

唔該晒巴打

唔夠稀 應該

屌,手油用

返到屋企影比你

唔該晒巴打

新手請教下巴打們

有無圖睇睇?

唔夠稀 應該

屌,手油用

返到屋企影比你

唔該晒巴打

新手請教下巴打們

有無圖睇睇?

要自己改裝
新手請教下巴打們

有無圖睇睇?

要自己改裝

如果你講呢類 3匹又好1.5都好 都要改裝

唔夠稀 應該

屌,手油用

返到屋企影比你

唔該晒巴打

仲有灰底
新手請教下巴打們

有無圖睇睇?

要自己改裝

以前試得拎學校嘅嚟玩,好似支槍都爆埋

而家摺到砂紙細細張咁磨, 但個位又細, 手指又要夾實張紙, 磨一陣個虎口位就好攰
另外關於砂紙, 我係400, 600, 1000,1200, 1500, 2000咁去, 我玩素組的, 咁做對唔對?

下你玩素組
點解仲要咁磨

唔係素組先要磨仔細啲咩

你磨緊骨?

我係咁做呀

利申多數求尻其清直接啪

基本600>800>1000已經好夠,我會噴灰就連800都唔用,磨完600直上1000

多謝樓上解答
另外, 想問素組駛唔駛噴消光? 如要, 請問係先消光再滲線, 還是調轉?

下你玩素組
點解仲要咁磨

唔係素組先要磨仔細啲咩

你磨緊骨?

我係咁做呀

利申多數求尻其清直接啪

多謝樓上解答
另外, 想問素組駛唔駛噴消光? 如要, 請問係先消光再滲線, 還是調轉?

滲線再噴消光
噴左消光之後就好難再上到線
一般係要素組搞舊代先會消光再水洗
新手請教下巴打們

有無圖睇睇?

要自己改裝

以前試得拎學校嘅嚟玩,好似支槍都爆埋

咁大匹數 谷到爆槍都好正常 同埋個出風量好勁 把槍仔頂唔順 噴完實好濕

下你玩素組
點解仲要咁磨

唔係素組先要磨仔細啲咩

你磨緊骨?

我係咁做呀

利申多數求尻其清直接啪

多謝樓上解答

除非特殊用途
消光係任何情況都係最後一步
智障一問
透明件 水口位有無得用沙紙由細打磨都大號
跟住變返清澈嘅透明?
智障一問
透明件 水口位有無得用沙紙由細打磨都大號
跟住變返清澈嘅透明?

400 800 1200磨沙,之後拋光膏
新手加入
買左好多工具

例如呢

冇買噴槍
其他都買哂
本來買左罐油試手塗
但太大味,淘寶訂左水性av
唔知好唔好用
Btw稀釋濟好難倒,成日倒到周圍係
新手加入
買左好多工具

例如呢

冇買噴槍
其他都買哂
本來買左罐油試手塗
唔知好唔好用

Btw睇左好多教學
如果手漆上色
係咪剪件,刀切水口,打磨
之後上灰底/白底
上色,加消光/半光/光面(保護淩)就得
另外想問上色打磨噴底個d步驟
用手臂做例
應該係未砌好隻手,純剪左件打磨左就噴
定係砌好左一舊大小小既件先會好d
唔該巴打
新手加入
買左好多工具

例如呢

冇買噴槍
其他都買哂
本來買左罐油試手塗
唔知好唔好用

Btw睇左好多教學
如果手漆上色
係咪剪件,刀切水口,打磨
之後上灰底/白底
上色,加消光/半光/光面(保護淩)就得
另外想問上色打磨噴底個d步驟
用手臂做例
應該係未砌好隻手,純剪左件打磨左就噴
定係砌好左一舊大小小既件先會好d
唔該巴打

件嘅過過你睇下洗唔洗做無縫,又話姐懶嘅話,兩件件同色又唔洗做無縫又打磨好,咁就一齊噴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞