大阪留學中,你問我答

696 回覆
30 Like 4 Dislike
看左幾頁,屋企有親人在東京超過30年,做野係大壓力,但人地保護自己,唔通學香港比哂公屋大陸人,日本一定係其中一個最岩人類居住的地方,至於樓主話比人話吵,我坐jr人地說野我都聽唔到,你在屋企說野都比人聽到就注意下 唔好拿香港套standard在日本,我現在屋企附近好多強國人,好辛苦 我覺得在日本買大部份野都便宜過香港,日本做長工一年2次bonus 我都想過去定居

我覺得6點pm 無問題
我講緊全程 只係普通傾計
無大叫 無盛
日本咩大部份平過香港? 想知

我覺得你憧憬有d太大

你係咪住板間房呀
果D 真係好應聲

係 格黎鬧鐘響我會聽到
我知應聲 但成4個月 先一日帶個朋友 傾下計
仲要唔係夜 洗唔洗
我要閪都可以寫番張紙叫佢鬧鐘細聲d啦
看左幾頁,屋企有親人在東京超過30年,做野係大壓力,但人地保護自己,唔通學香港比哂公屋大陸人,日本一定係其中一個最岩人類居住的地方,至於樓主話比人話吵,我坐jr人地說野我都聽唔到,你在屋企說野都比人聽到就注意下 唔好拿香港套standard在日本,我現在屋企附近好多強國人,好辛苦 我覺得在日本買大部份野都便宜過香港,日本做長工一年2次bonus 我都想過去定居

我覺得6點pm 無問題
無大叫 無盛

我覺得你憧憬有d太大

你係咪住板間房呀
果D 真係好應聲

係 格黎鬧鐘響我會聽到
仲要唔係夜 洗唔洗

Btw唔係傾成晚 一個鐘都無 仲要係個對話內容完全無會大聲既原因 因為佢果日幫我申請eva信用卡同幫我睇份租約會唔會有鬼鼠野

我覺得6點pm 無問題
無大叫 無盛

我覺得你憧憬有d太大

你係咪住板間房呀
果D 真係好應聲

係 格黎鬧鐘響我會聽到
仲要唔係夜 洗唔洗

Btw唔係傾成晚 一個鐘都無 仲要係個對話內容完全無會大聲既原因 因為佢果日幫我申請eva信用卡同幫我睇份租約會唔會有鬼鼠野

日本屋啲牆係薄到pk 地板先誇張 我行過雪櫃附近個電櫃都會搖 勁誇張

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
我知好貴 我沖涼只沖5分鐘 暖氣4度以下先會開 開都只會開2個鐘 set timer
煤氣通常2400-2800
電就2200-2700
我屋租34000

正常一個月末有打印紙話你知要幾錢
上面有寫本月度數同上月度數
你係我1/3,但我都係好小用

Gas bill比完錢掉了 搵唔番

住東京租貴你成倍

係呀 之前睇比較都係因為租差一倍先揀大阪
但電我真係好慳住用

我都係因為租平先黎大阪
同埋返香港都好方便 有peach
電我又唔算好慳
屋企全電化 通常自己煮飯 岩岩交電費5000円
係12月15到1月15果期
夏天會開冷氣試過差唔多要交成萬円

女仔沖涼比較耐
你全電化係熱水用200w推果種?
煮飯用電好小 小到你唔覺
係冷暖氣 沖涼先係重點支出

沖涼唔算耐 最長15分鐘就出黎
全電化係熱水爐都係用電
(幾多w我唔知)
暖氣其實唔係常用 因為我怕熱

正常一個月末有打印紙話你知要幾錢
上面有寫本月度數同上月度數
你係我1/3,但我都係好小用

Gas bill比完錢掉了 搵唔番

住東京租貴你成倍

係呀 之前睇比較都係因為租差一倍先揀大阪
但電我真係好慳住用

我都係因為租平先黎大阪
同埋返香港都好方便 有peach
電我又唔算好慳
屋企全電化 通常自己煮飯 岩岩交電費5000円
係12月15到1月15果期
夏天會開冷氣試過差唔多要交成萬円

女仔沖涼比較耐
你全電化係熱水用200w推果種?
煮飯用電好小 小到你唔覺
係冷暖氣 沖涼先係重點支出

沖涼唔算耐 最長15分鐘就出黎
全電化係熱水爐都係用電
(幾多w我唔知)
暖氣其實唔係常用 因為我怕熱

我5分鐘就洗完
我有個同學都係你果隻全電,上個月交21000
26歲先去 會唔會太遲
26歲先去 會唔會太遲

你講緊我定問緊你自己?
上年9月去左大阪玩 咁岩hkexpress有平機票 來回6xx
不過我見其他公司都好少做咁平 仲有冇邊間平機票好介紹
上年9月去左大阪玩 咁岩hkexpress有平機票 來回6xx
不過我見其他公司都好少做咁平 仲有冇邊間平機票好介紹

我唔識 我唔會特登搵特價平機票 我用skyscanner搵架咋 通常都2千幾左右

有無fans

你又有年飛?我嗰張到五月又要續過
我以為我電加gas 10000左右已經好誇張,點知你地仲誇張 我兩個人

有無fans

你又有年飛?我嗰張到五月又要續過

我無買 同學幫我係入面買 佢地有年票
我以為我電加gas 10000左右已經好誇張,點知你地仲誇張 我兩個人

我好平咋 21000係個印尼人 未凍過 涯唔住喎

我覺得6點pm 無問題
無大叫 無盛

我覺得你憧憬有d太大

你係咪住板間房呀
果D 真係好應聲

係 格黎鬧鐘響我會聽到
仲要唔係夜 洗唔洗

我所有3都係外國買,去gu,牌子就算Fred perry果d都便宜過香港

我覺得6點pm 無問題
無大叫 無盛

我覺得你憧憬有d太大

你係咪住板間房呀
果D 真係好應聲

係 格黎鬧鐘響我會聽到
仲要唔係夜 洗唔洗

日本屋啲牆係薄到pk 地板先誇張 我行過雪櫃附近個電櫃都會搖 勁誇張

我屋企人有日本護照,租小區2房一廳都係3千港幣,仲同我說日本租屋唔會好貴,30年只係加左一次定2次租

我覺得6點pm 無問題
無大叫 無盛

我覺得你憧憬有d太大

你係咪住板間房呀
果D 真係好應聲

係 格黎鬧鐘響我會聽到
仲要唔係夜 洗唔洗

我屋企人有日本護照,租小區2房一廳都係3千港幣,仲同我說日本租屋唔會好貴,30年只係加左一次定2次租

日本樓都唔值錢梗係平
日本地大 地大既地方不嬲樓都唔會貴 除非住正市中心 唔好用香港樓同世界各地樓做對比 香港根本唔正常
呢排諗緊搬屋 不停望緊d盤
租金10萬円以下 2LDK以上其實多選擇
但d敷金礼金真係好煩
但d敷金礼金真係好煩

你搵好多喎...
我老闆有做租房 使唔使彈比你問下
但d敷金礼金真係好煩

你搵好多喎...

我同fd一齊租 每人5萬差唔多啦
3個人住 2大1細
其實我搬唔搬都得 睇我個fd想點

我覺得6點pm 無問題
無大叫 無盛

我覺得你憧憬有d太大

你係咪住板間房呀
果D 真係好應聲

係 格黎鬧鐘響我會聽到
仲要唔係夜 洗唔洗

日本樓都唔值錢梗係平
日本地大 地大既地方不嬲樓都唔會貴 除非住正市中心 唔好用香港樓同世界各地樓做對比 香港根本唔正常

仲有一個好重要既主因係8,90年代日本仔炒樓炒到仆晒街,搞到成個社會唔再信樓價會保值。
但d敷金礼金真係好煩

你搵好多喎...

我同fd一齊租 每人5萬差唔多啦
3個人住 2大1細
其實我搬唔搬都得 睇我個fd想點

點樣三個人住,兩大一細,租金10萬,每人五萬
你個friend 有個b?
知唔知邊到有寄木細工賣?
大阪最正係玉出超市

利申留過學日本兩年大阪生活4個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞