大阪留學中,你問我答

696 回覆
30 Like 4 Dislike
小弟依家24歲
係香港生存行屍走肉 返工放工
一直想搵件事令自己做一個改變
學激戰話齋點都要有返樣令自己值得提起既事
樓主大大覺得日本留學有冇改變過你自己?
利申 plan存多年幾錢就去 想值留學跳出個井

留完學 跟住呢?
日本人好排外 除非你神級 否則都係變番咁
值得提起既事 與其你攞廿萬出黎玩2年 不如你攞廿萬去北極/橫過雅馬x森林/去瑪雅遺址等等..我覺得更值得更威豬..

我係有後悔過左黎 我而家會情願攞呢筆錢做我講呢d..

香港睇太多日本野大 憧憬太大
細個睇日本卡通 少年睇日本漫畫,咸片 成年著日本牌子睇日劇 所有你從小到大灌輸入我地個思想 日本係美麗 野食好好食 女好淫 仔好矮 事實係咪賽係我地憧憬咁呢? 我覺得唔係。

我12月去左廣島玩,日本三景之一 宮島個千鳥居
老老實實 一d都唔會覺得有嘩然既感覺

我覺得佢地成日將自豪既野再加以吹大

我唔係話日本唔好 我係話無你地想像中咁好
你黎旅行 玩幾日 有新鮮感 無責任 純粹玩,食,洗錢 邊個唔鐘意
你黎生活 完全唔同
Btw 如果有朋友而家係大阪 好歡迎約我食餐便飯 我係度真係無乜朋友
有冇去飛田新地
我過左黎就快2年
由wh到而家working visa

冇諗住會係度留一世
唔返香港 只係想拎日本工作經驗 個CV靚小小咁
係日本又唔多朋友 屋企人又係晒香港
有咩事咩都做唔到
留到working visa完就返香港 應該係
有冇去飛田新地

爬文 第1頁就有
之次去東京
發現靚女超多
你地那邊係味都係
我過左黎就快2年

冇諗住會係度留一世
有咩事咩都做唔到

番咩工呀?正式會社上班族?
之次去東京
發現靚女超多
你地那邊係味都係

味你老母咩
之次去東京
發現靚女超多
你地那邊係味都係

味你老母咩

我過左黎就快2年

冇諗住會係度留一世
有咩事咩都做唔到

而家做緊sales
下個月就返新工返office
小弟依家24歲
係香港生存行屍走肉 返工放工
一直想搵件事令自己做一個改變
學激戰話齋點都要有返樣令自己值得提起既事
樓主大大覺得日本留學有冇改變過你自己?
利申 plan存多年幾錢就去 想值留學跳出個井

留完學 跟住呢?
日本人好排外 除非你神級 否則都係變番咁
值得提起既事 與其你攞廿萬出黎玩2年 不如你攞廿萬去北極/橫過雅馬x森林/去瑪雅遺址等等..我覺得更值得更威豬..

我係有後悔過左黎 我而家會情願攞呢筆錢做我講呢d..

香港睇太多日本野大 憧憬太大
細個睇日本卡通 少年睇日本漫畫,咸片 成年著日本牌子睇日劇 所有你從小到大灌輸入我地個思想 日本係美麗 野食好好食 女好淫 仔好矮 事實係咪賽係我地憧憬咁呢? 我覺得唔係。

我12月去左廣島玩,日本三景之一 宮島個千鳥居
老老實實 一d都唔會覺得有嘩然既感覺

我覺得佢地成日將自豪既野再加以吹大

我唔係話日本唔好 我係話無你地想像中咁好
你黎旅行 玩幾日 有新鮮感 無責任 純粹玩,食,洗錢 邊個唔鐘意
你黎生活 完全唔同

本身香港做咩工?
當初話走屋企人點睇??
巴打咁有錢,N5 都未入就去讀日文

學唔到D咩wor

無咩關係我覺得 有心機學 點都學到 人地專業教我呢d零基礎人
樹多村光

太長 唔引用

唔講
無咩點睇 我屋企人對我好開放
我由細到大都唔需要問 只需要通知就得
我過左黎就快2年

冇諗住會係度留一世
有咩事咩都做唔到

而家做緊sales

其實我覺得如果一個人唔係係自己國家發生左d極度傷心既事 都無可能真心想係外地生活 始終屋企人唔係身邊 好朋友唔係身邊 食唔慣 住唔慣
我過左黎就快2年

冇諗住會係度留一世
有咩事咩都做唔到

而家做緊sales

其實我覺得如果一個人唔係係自己國家發生左d極度傷心既事 都無可能真心想係外地生活 始終屋企人唔係身邊 好朋友唔係身邊 食唔慣 住唔慣

又唔算極度傷心 只係想去開拓眼界
覺得讀左日文咁多年 梗係想係日本生活下
香港只係因為屋企人同朋友係度先會返去
反而係日本食慣住慣
過到黎一個人住 同屋企人少左摩擦
未敢想像返香港點生活
你覺得去大阪住邊好?住邊比較多娛樂

咁一定係住心斎橋啦

大阪啲物價係咪真係便宜啲
因為之前淨係會去東京

平d 但差唔幾 類似10蚊既野東京會賣11,12蚊 真係差唔幾 但東京住就貴好多

Thanks 巴打
我過左黎就快2年

冇諗住會係度留一世
有咩事咩都做唔到

而家做緊sales

反而係日本食慣住慣
未敢想像返香港點生活

絲打?
我過左黎就快2年

冇諗住會係度留一世
有咩事咩都做唔到

而家做緊sales

反而係日本食慣住慣
未敢想像返香港點生活

Same 依邊叫做有自己空間冇香港咁迫
但屋企人朋友都係香港 好難長留日本

我都o係關西呀樓主

我都o係關西呀樓主

讀書定做野呀?
今日有工開 去緊開工中

我都o係關西呀樓主

讀書定做野呀?
今日有工開 去緊開工中

做野 我地公司都有請留學生打掃
你地掃得好求其

我都o係關西呀樓主

讀書定做野呀?
今日有工開 去緊開工中

做野 我地公司都有請留學生打掃
你地掃得好求其

收最低工資係咁上下啦
一分錢一分貨呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞