大阪留學中,你問我答

696 回覆
30 Like 4 Dislike
巴打你講起對日本既憧憬個D我先講.....
今年6月份我去左一次大阪..個時同朋友去..
第1次去...我真係覺得日本好正...食好住好著好...
D日本人真係好幸福...個時同FD去圍威喂..跟本唔會留意同理日本人..
睇日本都係好膚淺...去完返黎一直都心思思想再去多次..
所以12月..我決定自己一個再去一次日本...又選擇左京都之旅...
去到第一日已經FEEL到日本人真係好排外...唔係好鐘意外國人(除左鬼佬之外)
第一日已經經歷左白眼,老點,無禮貌對待...所以已經幻滅左..
原來自己一個去/同朋友去個種感覺係好唔同!
自己一個睇多左聽多左諗多左...先知日本唔係想像中咁樣...
我話我都想去日本讀書學日文..其實係想以後事業跑埋日本線(我份工比較特別)
所以上面先會咁講...至於投資日本樓現時未有能力..所以先諗下算
我係京都住過一間AIRBNB...個屋企係香港人
係同一個區有2層樓...打理2層樓就係佢以後既事業...聽佢講又好似投資得過

唔知日本其他地區係點 但東京係極祟洋排外 黎到日本之後越黎越討厭呢個民族
日本妹係咪真係好易食

點解你咁覺得
巴打你講起對日本既憧憬個D我先講.....
今年6月份我去左一次大阪..個時同朋友去..
第1次去...我真係覺得日本好正...食好住好著好...
D日本人真係好幸福...個時同FD去圍威喂..跟本唔會留意同理日本人..
睇日本都係好膚淺...去完返黎一直都心思思想再去多次..
所以12月..我決定自己一個再去一次日本...又選擇左京都之旅...
去到第一日已經FEEL到日本人真係好排外...唔係好鐘意外國人(除左鬼佬之外)
第一日已經經歷左白眼,老點,無禮貌對待...所以已經幻滅左..
原來自己一個去/同朋友去個種感覺係好唔同!
自己一個睇多左聽多左諗多左...先知日本唔係想像中咁樣...
我話我都想去日本讀書學日文..其實係想以後事業跑埋日本線(我份工比較特別)
所以上面先會咁講...至於投資日本樓現時未有能力..所以先諗下算
我係京都住過一間AIRBNB...個屋企係香港人
係同一個區有2層樓...打理2層樓就係佢以後既事業...聽佢講又好似投資得過

唔知日本其他地區係點 但東京係極祟洋排外 黎到日本之後越黎越討厭呢個民族

係 佢地好排外
好多大阪撚 有無東京撚

大阪相對比較平 多d人係應該
黎緊去東京一間大學exchange 依家睇完大家既comment 好後悔
黎緊去東京一間大學exchange 依家睇完大家既comment 好後悔

Exchange玩下 無所謂啦
大學生都有世界觀 係老小小果d人好排外
好多大阪撚 有無東京撚

有無夾公仔
諗住番來有咩工做?

主要係屋企唔係有米而東京市中心真係咩都貴過人

順便尋找下下年去東京exchange 既同學仔有個照應都好
日本妹係咪真係好易食

點解你咁覺得

讀東大,係咪好吸引好多女仔,比女溝。
日本妹係咪真係好易食

點解你咁覺得

讀東大,係咪好吸引好多女仔,比女溝。

香港讀港大會有女送上門?
有無夾公仔

有 但介了 陰d陰d洗好多
諗住番來有咩工做?

番咩都好啦 都係咁上下既啫

主要係屋企唔係有米而東京市中心真係咩都貴過人

順便尋找下下年去東京exchange 既同學仔有個照應都好

去得外國 就唔好主要痴番香港人,最後只會乜都無做過
所謂排外姐係點? 黎緊我都要去京都exchange
亦都聽過人講京都特別排外 係因為見你講英文點定?
所謂排外姐係點? 黎緊我都要去京都exchange
亦都聽過人講京都特別排外 係因為見你講英文點定?

因為你唔係日本人 但其實你唔係番工 唔會好大感受到
係大阪D車費貴唔貴
玩七日大約要幾多錢
突然多咗咁多大阪撚,下個月搬屋,有無人可以介紹下邊度買二手家俬電器抵玩?

新田新地有間電器鋪
唔知係咪2手
不過啲野好撚平

飛田?
留學生去到做咩parttime 好,識溝通用普通日文,打算去到學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞