大阪留學中,你問我答

696 回覆
30 Like 4 Dislike
所謂排外姐係點? 黎緊我都要去京都exchange
亦都聽過人講京都特別排外 係因為見你講英文點定?

京都人真係勁排外. ..上次就係係京都留低左差印象...
以前睇過節目...佢地話連佢地大阪人都頂唔順京都人
唔知真定假...
但我諗唔可以一竹竿打一船人...係京都我都有遇到極好既人..
唔識路直頭帶埋你過去...
有次問完路走左之後..行左5分鐘..岩岩問佢路個男人跑返黎搵我..
原來佢係想提我前面有條分叉路...叫我直行就得唔洗轉左...
真係勁感動
我見好多出名景點都請留學生做parttime...例如心齋橋既藥妝
好多大陸人做.....感覺得佢都幾慘....
有次同佢地吹左陣水...佢地話點解佢地會咁大聲叫welcome/promotion...
有個男仔話佢地d日本人會報串/有cam會睇住有冇好似日本人咁熱情服務客
真係聽到都鄧佢地慘...
係香港鳩叫下又得..唔叫又得...無咁嚴肅
係大阪D車費貴唔貴
玩七日大約要幾多錢

全日本都貴 點知你去邊姐 唔知點知幾錢
樓主諗住畢業係日本搵工?

No
留學生去到做咩parttime 好,識溝通用普通日文,打算去到學

咩都做得架 差在人地請唔請你
所謂排外姐係點? 黎緊我都要去京都exchange
亦都聽過人講京都特別排外 係因為見你講英文點定?

京都人真係勁排外. ..上次就係係京都留低左差印象...
以前睇過節目...佢地話連佢地大阪人都頂唔順京都人
唔知真定假...
但我諗唔可以一竹竿打一船人...係京都我都有遇到極好既人..
唔識路直頭帶埋你過去...
有次問完路走左之後..行左5分鐘..岩岩問佢路個男人跑返黎搵我..
原來佢係想提我前面有條分叉路...叫我直行就得唔洗轉左...
真係勁感動

京都以前係首都
日本人覺得自己係亞洲最優秀既民族
仲要日本古代首都人喎 你諗下佢會變成咩思想
我見好多出名景點都請留學生做parttime...例如心齋橋既藥妝
好多大陸人做.....感覺得佢都幾慘....
有次同佢地吹左陣水...佢地話點解佢地會咁大聲叫welcome/promotion...
有個男仔話佢地d日本人會報串/有cam會睇住有冇好似日本人咁熱情服務客
真係聽到都鄧佢地慘...
係香港鳩叫下又得..唔叫又得...無咁嚴肅

藥妝店人工好高 咪多留學生仆到去做
果d鋪頭target customer 又係外國人
用番留學生最好啦 一石二鳥
我過左黎就快2年
由wh到而家working visa

冇諗住會係度留一世
唔返香港 只係想拎日本工作經驗 個CV靚小小咁
係日本又唔多朋友 屋企人又係晒香港
有咩事咩都做唔到
留到working visa完就返香港 應該係

番咩工呀?正式會社上班族?

而家做緊sales
下個月就返新工返office

其實我覺得如果一個人唔係係自己國家發生左d極度傷心既事 都無可能真心想係外地生活 始終屋企人唔係身邊 好朋友唔係身邊 食唔慣 住唔慣

又唔算極度傷心 只係想去開拓眼界
覺得讀左日文咁多年 梗係想係日本生活下
香港只係因為屋企人同朋友係度先會返去
反而係日本食慣住慣
過到黎一個人住 同屋企人少左摩擦
未敢想像返香港點生活

絲打?

我絲
(岩岩收工
我過左黎就快2年
由wh到而家working visa

冇諗住會係度留一世
唔返香港 只係想拎日本工作經驗 個CV靚小小咁
係日本又唔多朋友 屋企人又係晒香港
有咩事咩都做唔到
留到working visa完就返香港 應該係

番咩工呀?正式會社上班族?

而家做緊sales
下個月就返新工返office

其實我覺得如果一個人唔係係自己國家發生左d極度傷心既事 都無可能真心想係外地生活 始終屋企人唔係身邊 好朋友唔係身邊 食唔慣 住唔慣

又唔算極度傷心 只係想去開拓眼界
覺得讀左日文咁多年 梗係想係日本生活下
香港只係因為屋企人同朋友係度先會返去
反而係日本食慣住慣
過到黎一個人住 同屋企人少左摩擦
未敢想像返香港點生活

絲打?

我絲
(岩岩收工

睇你講都覺得你似絲
來左4個月 完全無學過就來 日語得n5(未考)
26歲 巴
語言學校一年學費大約120萬曰元
住宿 連煤氣電費38000-40000日元每月
有番pt airbnb housekeeper, 900/hr 包交通費

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
我知好貴 我沖涼只沖5分鐘 暖氣4度以下先會開 開都只會開2個鐘 set timer
煤氣通常2400-2800
電就2200-2700
我屋租34000

正常一個月末有打印紙話你知要幾錢
上面有寫本月度數同上月度數
你係我1/3,但我都係好小用
係大阪D車費貴唔貴
玩七日大約要幾多錢

諗住去一日奈良,一日京都,之後嗰幾日都會係大阪玩
26歲 巴
有番pt airbnb housekeeper, 900/hr 包交通費

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
我知好貴 我沖涼只沖5分鐘 暖氣4度以下先會開 開都只會開2個鐘 set timer
電就2200-2700
我屋租34000

有呀 但我無睇 我聽日睇完答你丫 我熄晒燈了
係大阪D車費貴唔貴
玩七日大約要幾多錢

應該係有pass答過去類似全日通 但我唔係十分肯定
大阪去京都 梅田出發 400日元一程 最平果d
奈良都係咁上下
城內一程180-280不等
係大阪D車費貴唔貴
玩七日大約要幾多錢

應該係有pass過去類似全日通 但我唔係十分肯定
奈良都係咁上下
係大阪D車費貴唔貴
玩七日大約要幾多錢

應該係有pass過去類似全日通 但我唔係十分肯定
奈良都係咁上下

看左幾頁,屋企有親人在東京超過30年,做野係大壓力,但人地保護自己,唔通學香港比哂公屋大陸人,日本一定係其中一個最岩人類居住的地方,至於樓主話比人話吵,我坐jr人地說野我都聽唔到,你在屋企說野都比人聽到就注意下 唔好拿香港套standard在日本,我現在屋企附近好多強國人,好辛苦 我覺得在日本買大部份野都便宜過香港,日本做長工一年2次bonus 我都想過去定居
看左幾頁,屋企有親人在東京超過30年,做野係大壓力,但人地保護自己,唔通學香港比哂公屋大陸人,日本一定係其中一個最岩人類居住的地方,至於樓主話比人話吵,我坐jr人地說野我都聽唔到,你在屋企說野都比人聽到就注意下 唔好拿香港套standard在日本,我現在屋企附近好多強國人,好辛苦 我覺得在日本買大部份野都便宜過香港,日本做長工一年2次bonus 我都想過去定居

我覺得6點pm 無問題
我講緊全程 只係普通傾計
無大叫 無盛
日本咩大部份平過香港? 想知

我覺得你憧憬有d太大
26歲 巴

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
電就2200-2700
我屋租34000

Gas bill比完錢掉了 搵唔番
26歲 巴

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
電就2200-2700
我屋租34000

住東京租貴你成倍
26歲 巴

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
電就2200-2700
我屋租34000

住東京租貴你成倍

係呀 之前睇比較都係因為租差一倍先揀大阪
但電我真係好慳住用

有無fans
26歲 巴

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
電就2200-2700
我屋租34000

住東京租貴你成倍

但電我真係好慳住用

我都係因為租平先黎大阪
同埋返香港都好方便 有peach
電我又唔算好慳
屋企全電化 通常自己煮飯 岩岩交電費5000円
係12月15到1月15果期
夏天會開冷氣試過差唔多要交成萬円

ガス同電你用左幾多度?
可以咁平

我無仔細睇用左幾度
電就2200-2700
我屋租34000

住東京租貴你成倍

但電我真係好慳住用

我都係因為租平先黎大阪
同埋返香港都好方便 有peach
電我又唔算好慳
屋企全電化 通常自己煮飯 岩岩交電費5000円
係12月15到1月15果期
夏天會開冷氣試過差唔多要交成萬円

女仔沖涼比較耐
你全電化係熱水用200w推果種?
煮飯用電好小 小到你唔覺
係冷暖氣 沖涼先係重點支出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞