[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
認真,我手頭有枝Agatha
的確係好寫
佢有commission 啲藝術家
出名嘅例如畫佢騎馬翻越阿爾卑斯山嘅Jacque Louis David
聽講 ebonite feed 嘅149/146好寫過現代版好多
不過都係果句
真係生不逢時
咁又未至於差異真係咁大,其實我覺得教皇、新蛇同巨匠系列果幾枝都幾好寫,出水順暢度其實新筆好過舊筆(一說舊feed出口比較節制)。

不過打磨上就真係舊時果啲比較適合寫中文,新筆好多時無腦滑。
會唔會係歐洲筆打磨上係偏向寫拉丁字母
佢哋nib 偏粗都幾難寫中文
唔一定,Aurora 、GVFC、Pelikan之類某啲打磨寫中文都幾好
149 m nib有冇可能係7mm單行紙到中文
Bye
今日去中環買左支149rose gold
得返F nib 照要左 但返到去先發現個nib同筆舌唔係幾對稱 有啲想買工具拆一拆筆尖矯正佢
想問巴打知唔知邊到有得買拆筆工具
代友放售一枝 白金Platinum 3776 14k f尖 教堂藍, 450HKD

有興趣可以tg, https://t.me/hy_sc
淘寶⋯⋯
仲有無人玩緊淘寶支水妖?
前兩三年買落 岩岩搵返出黎玩
邊到買pelikan m1000平 想買支f尖呀
仲有 平時用既話用 146好定m800好呀?
巴打有冇去過中環個間睇
Montblanc啲筆尖有冇得就咁買有冇巴打試過
墨x屋?
唔係 萬x大廈
thx巴打 揾日去睇睇
多問多句 我諗都好多人問過 淘寶鋼筆信唔信得過架
我試過兩次 都真嘢嘅 sailor 同 KAWECO red都淘過落黎 冇花 盒8角完整
賣到出名來來去去都個三四間
我想淘支m1000 個價位好吸引 但好淆底佢假野
好似有得叫淘寶官方介入 你邊間睇
如果俾人呃嘅話 不過未試過
𠵱間未買過幫你唔到
真係好好奇點會平咁多 (如果係真既話)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞