[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
支馬沙愈睇愈靚
支omega雖然小朋友啲 但又有情意結
唔通真係要both呀
係咪呢 一支靚一支童年20週年 點揀
回咁快
真係好難
跟住愈睇哥吉拉個支就愈唔靚
毒撚自己食飯
哥吉拉冇睇 係有霸氣嘅 個nib幾靚 但筆身真係冇特別
係多四支墨水 但2700不了
想問下大家換墨水芯時,換出嚟嗰支芯大家會點處理,因為個筆芯仲有好多墨水
你想繼續用?我如果唔想買吸墨器 我會用針筒注水入去洗乾淨個墨囊 遲下入返自己想要嘅墨水落去
入面啲墨水直接洗走唔留因為我發現係唔會用返啲墨
係啊,始終原裝卡式墨芯嘢唔想晒咗佢只係正式用時唔想用藍色墨水想轉用黑色墨水咁解啫
原裝墨通常都好劣 你係用緊咩牌子
Lamy,冇嘅,練習時先用,正式就轉第二隻
正式用係 返工用
有時寫啲嘢俾朋友咁囉
巴打唔玩彩墨
寫信都開心啲
有無巴打係玩緊Montblanc
識唔識d新舊筆尖 好似好多人推老尖 但又唔想買二手
買文學家個堆146會唔會寫感差好多?
近排入左支149就覺得好爽
Pelikan 係順但無乜特式同些微feedback
Montblanc 除左個價真係好完美

諗緊下一支入2001文學家Charles Dickens 定小王子f尖好
咁岩佢踩到新舊尖問題
14c現今應該唔會有一手架喎
幾年前轉哂 你買小王子最高配?
低配146啦
高屬係好型 但太搶眼同太重
但雙色尖好吸引
係18k雙色喎 軟啲
好似有隻係低配送禮套裝
玫瑰金低配 18k雙色尖 重送本小王子書
純銀應該係支Martelé?
另外有款全金屬應該只係鍍鉑,不過支純銀用用下會變黑
01年應該唔算舊尖?
上FPN睇好似起碼去到80年代,或者90頭

不過小王子個尖就一定係硬淨架喇
除非你買Heritage Collection
有冇巴絲打有楷書字帖推薦
寫緊149ef 有些微既feedback 但唔錯 比pelikan m800 ef好太多 所以m800我買左f

但上網見過水滴形既ef係完住唔刮 同埋都可以起鋒

所以想睇下舊幾年既尖 2015前 係咪真係正
變黑都幾正 反正用銀布 擦兩擦又無事
諗緊買多支銀制鉛芯筆 instead of fountain pen
Gvfc 既 同埋 yard o led 都考慮中
Otto hut 又平又抵
Yard o led 就銀筆經典 仲可以儲芯
Gvfc個形最好

其實最好係gvfc木桿 銀蓋 但現代都鍍鉑 無乜性脆
149EF用緊咩墨?
我唔覺2015年之前MB尖特別好寫
Pelikan edelatein topaz

純粹想要一支用黎爬格既大筆 中英都無問題
最近睇上咗Pilot 呢枝Elite 95s諗住返學用
雖然價錢未過千但係買唔落手
想請問咁多位巴絲會唔有更好嘅推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞