[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
樂天咗Taccia 浮世繪 北齋全set同埋廣重淺縹&中紫

舊年年中買咗一支舊版3776教堂藍但搵唔到心儀嘅深藍色所以未開過黎用
等北齋濃藍到手就開封
不過咁多色都係唔夠筆所以想問下再買的話大家有冇建議

啡墨冇玩過俾唔到idea sor
之前一直都係用diamine都幾正
又平又多色又靚
巴打可以望吓有冇啱
黑茶同紅土上個月買都係揾緊咩色筆襯到
再上兩星期買埋個sailor’s sailor又係冇藍筆
啱啦我都諗緊可以一齊諗
我依家考慮緊
濃藍:3776藍
錆綠:四季織萬葉/3776綠
紅土:capless decimo紅(但覺得個紅唔夠靚)/pelikan M205 star ruby(有少少嫌棄佢咁貴居然仲係不鏽鋼尖)
仲有三支毫無頭緒
capless decimo紅 好似過紅 佢係電鍍紅(Faclon 紅 SEF都入手埋 集齊兩支)日用緊好正
但係想要暗紅小小 可能係Pilot Elite 95S 500幾蚊金尖 寫感d留言話不錯想試
我都覺佢唔夠深紅
成日都好想入手一支capless但啲色硬係冇嗰種一見鍾情嘅感覺
定係入支深藍色裝深縹?好似又太深藍
Elite我又覺得太商務太成熟太Elite
單論外型我自己其實覺得大西製作所唐紅最夾
但佢只係不鏽鋼尖又特別貴所以放棄
依架用咁多錢買不鏽鋼尖好似好唔抵咁
Exactly
不鏽鋼尖又平又靚嘅都好多
上到呢個價位仲買不鏽鋼覺得好蝕
但俾貴啲買靚嘅金尖又窮喎
一支兩支可以
支支都上千就未afford到住
好耐冇買筆 依架想買支貴小小既玩但下但係唔敢出去人多既地方
我本身都怕人嘅所以都係網購多
或者上網揀勁耐入到去舖頭買完就走
好少試筆

紅土諗緊定係買platinum 18k赤富士算,夠曬貼題
我都係網上睇再YT睇哂review先去即買即走 係到試筆好尷尬 一陣試完唔買就唔好意思 自己字又樣衰
絲打會係邊買筆
完全係!!
我揸筆又揸得特別衰
有人望住試得好唔自在
就算俾錢之前要試我都係求其撩兩下就話okok

我之前都係小品買得多同埋旅行有去大阪買過一支
依家諗住小品同日森網購
有冇邊間買開推薦下
你真係考起我
我通常見到邊間平就買邊間冇諗咁多
有冇人有玩開玻璃尖/沾水筆
冇咁多筆又唔想成日要洗
變相d墨得個擺字

之前睇中咗呢支 但賣晒
有好多日本限定唔知點買
Nagasawa都仲可以email佢問 其他真係唔知
想揾依兩支 但日本限定
左邊
個時搵左好耐 先知係日本限定 連代購都買唔到
門市買滿萬5蚊送好似,之前見過人單賣個盒都兩千…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞