[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
買左支pelikan blue dunes m805 f nip 純粹貪靚
呢支好滑但水量極大
諗緊下一次買咩好

1. Gvfc 黑木
2. Capless 螺細
3. Pelikan m805 vibrant blue/ m800 renaissance ef
4. Montblanc 149 ef ?
用針筒 cartridge 好啲
發覺用完都係會咁爆多墨 用針筒上完墨唔洗抹好啲嘅真係
M800 Renaissance 真係好靚 買左支EF都唔水槍
有冇巴打玩緊NMF長刀研
日本同歐美廠啲入門筆都各有特色
我會推薦Fabel Castell - Grip(如無意外應該200樓下)或者大路啲就Lamy - Safari
兩個都好揸好寫
如果你接受到中國貨, 我有支永生698 換左個正版Pilot F尖, 加埋一舊水多D

78G, 88G, Kakuno, 都幾好用, 全部同一款尖

歐系尖就TWSBI ECO/ Lamy

你想玩周年筆咪Preppy 白金100周年

我去伊東屋買到支Plantium Procyon 計返港紙$300有找

sailor有支叫白幽靈/ 轉運石/ 四季彩, 我去神戶買左Kobe Ink風見雞版本, 仲有支Kurogane 黑鐵版, 岩岩好係$200價位, 但香港無人入貨
見好多人上網買platinum 3776
有冇人推介下咩網好
淘寶可以嘅 驚嘅可以樂天都得
我係淘寶買, 其實係正常
其實係買第一次驚 買完之後就唔擔心了
平幾百先會係淘寶買
其實淘寶有好多低價筆香港好難買到

e.g. 78g, 壇筆, 白金小流星, kakuno限定色, 同埋各類期間限定筆

墨水就R&K同壇水超級抵玩

sailor轉左新樽後都係要係淘寶先有舊樽
舊樽真係正好多 同埋sailor墨水好多限定香港都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞