[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
CF我都唔知stand for咩 好似長刀咁嘅筆尖
Visconti新個支好似有ink window 係正中間
今日屋企陽光幾好,影左幾支筆分享下

都係文藝復興最靚

支custom urushi 好大支
同埋有支啡pelikan grand palace 都正
就好似vibrant blue 對blue dunes 咁

個人覺得混得唔係幾靚
aurora 85週年定係海洋系列好啲
定係visconti好睇
都一樣好靚!
對比pelikan 同 aurora,其實pelikan 既細節同造工都仲好d
海洋系列既北冰洋真係唔錯!
但前提係你要搵到現貨揀,因為想盡可能揀少d 灰黑色塊既
不過紫色同藍綠色果支都好靚
紫色d 銀等氧化左之後仲夢幻
我以為支支一樣
寫感同埋piston 如何
Pelikan應該係公認活塞王

Aurora 純銀係有誠意既 但貴3k
唔可能支支一樣啦,就好似pelikan 支ocean swirl 咁
我係ink house 同尖東上手過兩支北冰洋,都係有大片灰色塊,就毅然放棄左 雖然要遇到無暇既,都無咩可能,但太大塊真係太影響觀感
寫感的話,我兩支都係EF
pelikan 係好滑既,寫果時無咩同紙摩擦既感覺
aurora 就比較刮紙,friction 大d,寫感似3776 果隻尖,比sailor 21k 再刮紙d

活塞唔知點比較,我剩係入左一管墨,寫完就洗乾淨觀賞用。
反正無筆好寫得過21k
見隻resin 都幾靚想試試南極海
但如果寫感係3776就完全唔掂
第一次試鋼筆就係3776 寫感好尖銳 好刮
但21k kop 又太輕 手感係沙沙地 都正
得閒巴打post 相毒下aurora
佢隻resin加埋純銀好好feel

6.5k咁貴我又想加少少換m900 大金鵰/荷馬
感覺上抵屌d
Grail pen 仲係離唔開大牌
認同。意大利筆d 尖都係麻麻地,都係睇樣吸引,特別係d 銀部件其實幾毒
我而家會想直入龍坑
有d 興趣2019年果支贊助人
巴打係咪唔推薦Aurora筆尖?
龍坑貴呀...唔似pelikan 換隻色就當限量
真龍坑 4810 888真係好特別
真鳥坑makie raden 都唔差
今年支4810好正 個筆蓋長到呢
睇你鍾唔鍾意刮紙感囉,同埋係似日本尖多d
對我來講寫感唔係考慮買唔買支筆既因素
真係貴⋯但一分錢一分貨,打磨、設計、造工都拋離其他牌子
一年買一支 真限量 好過買一堆垃圾

一支4810 都夠買6支149
係啊,近幾年既4810 都好靚,天鵝堡果支真心靚,但而家搵唔到了
Boutique 有既
台灣大筆店都仲有

Btw pilot 30號 同sailor kop會揀邊支
岩岩好有5k coupon 想駛埋佢
一定pilot 30,兩支既筆桿用料同造工完全無得比
sailor 買入門款21k pg已經好足夠,再上已經唔值

明哂

講真 佢21k 1.2到 但kop 4.5k
個leap大左少少

人地146>149 m800>m1000都係差1k
我算唔算中左合理化煙幕

尋日去左試渣pcu 好粗 但又好平衡
想買黑色配返自己個collection 黑字金底又搶眼d
但紅漆又幾warm
紅漆留比namiki 成支紅,好正
爸打入左20/50號

Pcu我應該入m nib
佢粗幼同sailor係咪差唔多?
之前寫過m既kop/21k都唔錯
未寫過pcu 30/15/5號 唔多熟
Capless 都有寫過下 好軟好易劈
無持有namiki 要買應該都會直上50號吧
pcu 都好軟彈好好劈 粗幼度應該同sailor 差不多吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞