[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike

買咗呢支擺係公司用工作上經常要寫字, 但係又每次都寫幾粒字/簽個名就封筆, 有筆座唔使再keep住扭平時用果支嘅蓋
扭蓋個下嘅儀式感都好正喎

今日響件Jacket入面搵番枝Aurora,之前一路以為唔見左BTW 銀呢家野黑黑地真係靚過全新好多
張相啲色好靚 咩機影
GFX50R,chop 過
Montblanc m nib 好順
Btw 1912 heritage 原來停產了
拎住兩枝149個感覺真係
過幾年出100週年149/有特別版149再入
F定M Nib 好推薦
分別好似唔太大
不過m nib 本身好似比較容易做得smooth 但係f nib 就容易scratchy
所以montblanc f nib 咁smooth 技術成份可能高過m
Btw 1912個f nib 真係好正
比meisterstuck nib 多啲彈性但係又一樣咁smooth
1912係令我一開始想玩鋼筆嘅筆
佢比而家嘅heritage collection 鋼琴粗啲手感好好多
有彈性嘅筆尖真係好好寫
MB新出果隻書法尖想試下
個人覺得唔太靚
Montblanc 啲嘢越出越唔靚
睇手感既姐,不過同意mb啲設計愈出愈垃⋯⋯所以我都係買舊野多
Patron of art 之前有枝Ludwig II 好正
今年Hadrian 都唔差
不過我仲讀緊書唔捨得買
Btw 係YouTube 睇review 啲人話佢唔係完全flex
冇真正flex nib 咁彈
呢兩枝都麻麻⋯⋯都係舊野好

So far poa 888我比較鐘意呢枝同教皇,黎緊諗緊收唔收奧本海默。近年黎MB出既筆除左17高配文豪其他都無買過
貴咁多冇料到
好想patron of art 出拿破崙
窮學生買唔起4810 let alone 888
Montblanc 好似越做越差
廿年前平均質素高啲
可惜我身不逢時仲未出世
睇親啲review都話舊好好寫 依架先想入手第一支montblanc149
未試過舊149 不過新149都好好寫
可能舊版仲正
巴打有冇146
冇呀鐘意149多啲
拿破崙斷估唔會係poa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞