[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
我都有支3776 城堡白
一入墨就染左色
粗用 就冇乜所謂
你21k可能就心痛d
以前都用針 依架都係直接插支筆尖落去抽墨 抹墨個下好有feel
Capless用con40吸得好少仲會漏
你係筆尖漏定吸墨器漏
con40吸得好少+1
諗住下次用翻墨膽算
吸墨器漏呀 搞到入面好多墨水跡
轉咗墨膽就冇事

最新入手

Pelikan vibrant blue
配咩墨
Pelikan aquamarine

呢兩隻藍色完全無抵抗力

反而支blue o blue 麻麻
藍色控已燒著
跌咗會出唔返嚟
粗nib真係好滑

之後想入多支有variation 既

想問下你地鐘意broad_stub 定係calligraphy 彈尖

Montblanc calligraphy vs 149 broad/ob
Montblanc 啲特別尖除左專門店邊到重有得買 一直都好想試
149 double broad
真。支Renaissance Brown愛不惜手
巴打對Ocean Swirl 嘅藍有冇興趣
差少少就買左

支石油真係要實物一支一支咁揀
佢唔係成支都咁光身
有d超過半支都黑左
Cap and barrel 無align 好會好odd
佢仲要無埋ink window又唔多透

如果stone garden 有ink window 會買呀 可惜可惜
我有時係用電筒照重有幾多墨係入面
Ocean Swirl 唔襟睇,對比之下,文藝復興果支靚好多
個筆蓋半透明又不錯
Renaissance 隻resin 同vibrant blue/green/orange 一樣
都係靚到同aurora 海洋系列一樣
不過再買就唔掂 無咁常用得哂
M805兩支好夠玩 再買真係就咁儲模型一樣
Nib size ef/f/m都齊了
再買多支b/bb/calligraphy 149收手

Btw 唔明點解aurora 可以咁貴 睇落無乜特別
又唔似Visconti 有23k Pd nib
想試CF尖 但價錢卻左步
Visconti支筆身啲人話可以吸手汗 有啲興趣
Cf stands for cursive fine?

Homosapien吸汗又吸墨又吸油 諗起陣味都正

但無ink window 真係會完全睇唔到

Btw Visconti nib好似好多災情

除左pelikan 爆barrel 之外令我唔敢買stripes series

Visconti 都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞