[鋼筆撚]有冇人寫字仲用緊鋼筆(4)

994 回覆
4 Like 0 Dislike
149同Sailor 21k比 21K當然軟過149好多 寫Note單行同格仔都好爽 筆劃好清晰 因為佢軟身d既關係所以都可以有小小粗幼變化(Sailor EF係0.2) 149我個人黎講做唔到

同埋揀日系EF唔係鍾意細字真係唔好揀
我支149 係F Nib 比我有既日系筆M nib重粗
另外M800同M400 EF 兩支都唔係大水槍 但係同Sailor EF比我覺得以粗幼線睇係差2-3倍(用Sailor同Pilot既墨)
寫慣左歐系f/ef
買sailor pg21k會唔會推m?
Kop隻21k同pg 21k除左大細 寫感會唔會好似146/149咁既差異

另外點睇pilot 843 piston filling?

近排想直接小品入貨
冇係香港買過 幫唔到手
X2

Diamine 去深水埗名筆館,好似係黃店+$25/支 30mL
好鍾意lamy dialog 3個款,除咗淘寶,邊度買會平啲?
近排用pilot parallel pen玩緊歌德體
聽講PPP都可以出到sheen 就想買咗啲聽講出sheen嘅墨 又心思思整色卡
有冇推薦用咩紙做色卡好 想出到靚sheen
(淨係喺小品搵到米黃色巴川 有冇白色既😭)
PS 用開double a練中英文字
Thanks
MD paper幾顯色 有冇試過
有無爸打玩開demonstrator ?
有邊幾隻墨唔易上色?
驚染撚左落個筆桿到
深水埗小島文具堂有巴川紙 好似係白色
有冇巴打玩過namiki urishi 20
試完好心動
巴打邊到有得試Namiki
想問下香港會唔會仲有capless 藍絣賣
同問,但我想要黑武士

試左好耐

新年入手新筆一支

M1000 f nib !

諗緊再下一次入唔入flex nib 149/ kop
原本有149 ef, 149 flex nib好似重疊左
黑武士應該好易揾到
我冇點去搵過,淨係去過中環嗰間睇吓。我仲諗緊鍍銀同唔鍍有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞